Реклама

В України з'явився новий конкурент на ринку замороженої малини

11 березня 2023 457 0
В України з'явився новий конкурент на ринку замороженої малини
Depositphotos

Марокко стрімко наближається за обсягом експорту замороженої малини до України, яка перебуває на третьому місці у світі після Сербії та Польщі. Про це повідомляють аналітики EastFruit.

Як зазначається, у 2022 р. експорт замороженої малини з Марокко зріс удвічі й досяг рекордних 16,7 тис. т. При цьому лише два роки тому експорт замороженої малини з цієї країни не перевищував 3,6 тис. т. Тобто за два роки марокканські виробники плодоовочевого заморожування змогли наростити експорт у 4,6 раза, або на 13 тис. т. У вартісному вимірі експорт замороженої малини з Марокко за рік збільшився у 2,7 раза і досяг $60 млн.

«Марокко — це унікальний приклад моделі розвитку експорту ягідних культур. Від самого початку, користуючись кліматичними перевагами, країна орієнтувалася на експорт продукції з високою доданою вартістю», — пояснив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

Основні обсяги свіжої та замороженої малини марокканського виробництва постачаються на ринки країн ЄС, передусім до Німеччини. Однак 2022 року географія експорту заморожених ягід із Марокко різко розширилася. До списку країн-імпортерів увійшли ОАЕ, Бразилія, Туніс, ПАР, Хорватія, Канада, Катар, Бахрейн та Саудівська Аравія.

Нагадаємо, попри вкрай складні умови роботи, окупацію частини території російською армією, дефіцит робочої сили, дорогу логістику та регулярні терористичні атаки росії на об’єкти цивільної інфраструктури, зокрема на енергетичну інфраструктуру, Україна змогла оновити рекорд експорту замороженої малини за підсумками 2022 р. 

Згідно з оцінками аналітиків, за підсумками календарного року експорт замороженої малини з України досяг 40 тис. т, збільшившись на 20% у порівнянні з рекордом, встановленим у 2021 р.

Читайте також: Україна відновила експорт саджанців до ЄС

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама