За яких умов підживлення по мерзлоталому буде найефективнішим — поради фахівця

9 березня 2023 2842 0
За яких умов підживлення по мерзлоталому буде найефективнішим — поради фахівця

Початок березня відзначився різким потеплінням у більшості областей України. Озимі потребують підживлення по мерзлоталому, однак плюсові температури викликають сумнів у аграріїв щодо можливості й доцільності внесення добрив таким чином.

Про це розповів доктор с.-г. наук, головний науковий співробітник Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН Сергій Авраменко, пише SuperAgronom.com.

«Річ у тім, що озимі потребують добрив саме по мерзлоталому, адже минулого року вони увійшли у зиму нерозкущеними, у фазах сходів, шильця, 1-3 листки. Якраз такі посіви найбільше потребують підживлення по мерзлоталому, або осіннього підживлення», — розповів фахівець.

За його словами, у підживленні по мерзлоталому існують свої складнощі.

«Зокрема, важливо спіймати час, коли внесення добрив засвоюється найкраще, тобто, щоб воно потрапило у ризосферну зону рослин. Адже якщо добриво розподілити неправильно, воно через мікротріщини ґрунту стікає в низини, яруги і врешті-решт опиняється у колодязях», — пояснив Сергій Авраменко.

Для прикладу, у своєму відео фахівець показав поле, на якому ґрунт на глибині 2-3 см вже відтанув, чого достатньо, щоб внесені добрива потрапили в ґрунт, зафіксувалися і були поглинуті кореневою системою рослин після відновлення весняної вегетації. Тому підживлення по мерзлоталому потрібно робити ближче до відновлення весняної вегетації. Але проблема в тому, що в такий ґрунт наразі складно зайти без ущільнення. Тому фахівець радить скористатися нічними і передранковими заморозками, щоб ґрунт підмерз, і тоді можна вносити. 

«Слідкуйте за прогнозом погоди на найближчі 2-3 дні. Як правило, триденний прогноз погоди є найточнішим. Ідеальні умови складаються тоді, коли вночі ґрунт підмерзає, а вдень навпаки відтає і температура підіймається до 5°C і вище, що дозволяє добриву краще поглинатися. Такий момент важко спіймати, але можна», — розповів Сергій Авраменко.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus