Фермери цьогоріч сіятимуть більше сої — прогноз

10 березня 2023 6464 0
Фермери цьогоріч сіятимуть більше сої — прогноз
Kurkul.com

Цьогоріч в Україні може бути «соєвий бум». Враховуючи те, що вона не потребує добрив і наразі коштує дорожче ніж соняшник, площі під культурою можуть значно зрости. Про це в коментарі Kurkul.com розповів керівник ФГ «Геркулес» Віктор Шеремета.

За прогнозом Віктора Шеремети, цьогоріч може бути соєвий бум. Водночас якщо не буде налагодженого експорту, а площі зростуть, це спровокує падіння ціни.

«Якщо брати цінову політику за останні три роки, то майже на всі культури ціни знизились, а на сою навпаки зросли. Тому соя на сьогодні виглядає привабливо. Якщо раніше найдорожчим був соняшник, то наразі він втрачає свої позиції у порівнянні із соєю», — розповів фермер.

Віктор Шеремета під час виступу на Фермерському зльоті «КООПЕРАЦІЯ НА 360°»

Як зазначив Віктор Шеремета, фермери цьогоріч сіятимуть більше сої. Водночас у господарстві «Геркулес» ставку роблять на кукурудзу.

«Кукурудзи менше сіють, її буде легше продати. Загалом в Україні цьогоріч буде менше врожаю. Хоча останні події на ринку добрив (подешевшання карбаміду та аміачної селітри — ред.) є позитивними. Якщо карбамід минулого року перетнув позначку 40 тис. грн/т, то наразі він коштує приблизно 29 тис. грн/т. Ціна ще може просісти», — додав Віктор Шеремета.

За рахунок цього кукурудза залишиться домінуючою культурою, оскільки добрива це основна стаття витрат при її вирощуванні.

Перевагою сої є те, що вона не потребує добрив і є гарним попередник для багатьох культур. Саме тому багато аграріїв збільшують її посіви.

До слова, наразі ціни на сою коливаються в межах €460-545/т, тоді як на соняшник впали нижче $500/т.

Раніше власник «Аграрна технологічна компанія» Юрій Дробязко зазначив, що більшість аграріїв намагатиметься цьогоріч вилучити із сівозміни культури, які дорогі у вирощуванні та перевезенні. Тож він радить їх замінити соєю.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus