Реклама

Фермерам ЄС виділять €56 млн через наплив українського зерна

23 березня 2023 92 0
Фермерам ЄС виділять €56 млн через наплив українського зерна
Kurkul.com

Європейська комісія виділить €56 млн Румунії, Болгарії та Польщі, оскільки вони зіткнулися з напливом українського зерна, що знижує місцеві ціни. Про це повідомив комісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський, пише Latifundist.com.

«Це підтримка для країн, фермери яких постраждали від збільшення імпорту з України. Ми спостерігаємо збільшення пропозиції, величезне збільшення імпорту для прикордонних країн», — зазначив Януш Войцеховський.

Рішення було прийнято для Болгарії та Польщі, оскільки поєднання їхнього власного виробництва та імпорту з України перевищило середній п'ятирічний показник до початку російсько-української війни. Румунія була додана до списку через те, що вона є вузловою країною для так званих «смуг солідарності».

Польща отримає €30 млн, Болгарія — близько €17 млн, а Румунія — €10 млн. Ця сума може бути подвоєна за рахунок співфінансування з бюджетів країн-членів ЄС. 

Також зазначається, що Угорщина та Словаччина не отримають фінансової підтримки, оскільки їхні сукупні обсяги виробництва та імпорту не перевищують середній п'ятирічний показник.

Нагадаємо, 13 березня виробники зерна з Болгарії оголосили про початок безстрокового протесту у зв’язку з безмитним імпортом зерна з України в Європейський Союз.

Польські фермери розпочали свої протести ще у вересні 2022 р. Вже у січні 2023 р. польські фермери з групи AgroUnia поновили протести, серед іншого, вони виступали проти експорту українського зерна до Польщі, заявляючи, що це обвалює ціни на їхню продукцію.

На початку лютого поточного року відбулась акція протесту місцевих фермерів з організації «Ошукане село»

Як зазначається, вони протестували через те, що українське зерно нібито обвалило внутрішні ціни в Польщі, і фермери змушені працювати собі у збиток.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus