Реклама

Через вихід найбільших зернотрейдерів з рф конкуренція за українське зерно може зрости

3 квітня 2023 631 0
Через вихід найбільших зернотрейдерів з рф конкуренція за українське зерно може зрости
Kurkul.com

За місяць три найбільші зерноторгові компанії ухвалили рішення про вихід із російського ринку.

Так, приватна американська компанія Cargill із нового маркетингового сезону, який стартує 1 липня 2023 р., припиняє прямі закупівлі російської сільгосппродукції.

Ще один гігант — Viterra публічно оголосить про згортання діяльності у рф найближчими днями. 

Також формат відходу з ринку рф опрацьовує міжнародна агропромислова компанія Archer Daniels Midland (ADM).

Торік на частку цих підприємств припадало понад третина всього експорту зерна з рф. Про це пише mind.ua.

У короткостроковій перспективі вихід зернотрейдерів з ринку рф не означає нічого катастрофічного. росія залишається найбільшим постачальником сільгосппродукції з Причорномор'я. І у світі достатньо країн, яким байдуже на походження зерна за умови його низької вартості. 

«У довгостроковій перспективі аграрний ринок рф неминуче ризикує деградувати, оскільки глобальні трейдери створювали конкурентне середовище, а отже — привносили додаткові гроші в галузь, на які вона розвивалася. Також глобальні трейдери, які працювали у всьому світі, могли без проблем збувати російське зерно. Тоді як робота з російською компанією — це додатковий ризик для контрагентів. Вони намагатимуться уникати таких угод, що загрожує російському ринку затоваренням, падінням внутрішніх цін і в перспективі — зниженням урожаїв», — зазначається у матеріалі.

Водночас на глобальному ринку посилиться невизначеність із експортом зерна з Причорномор'я, оскільки російські компанії непередбачувані та керуються не бізнес-логікою, а політичними примхами кремля.

З позитивного — конкуренція за українське зерно в умовах недопуску на російський ринок може зрости, і це підніме ціни на нього.

«Швидше за все діяльність зернових ТНК в Україні активізується. Корпорації через лобістів домагатимуться відновлення статусу-кво на російському ринку, зокрема завдяки військовому тиску на рф», — підсумовується в матеріалі.

Читайте також: Українські фермери вимушено везуть зерно через країни ЄС 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама