Питання контролю за експортом українського зерна найближчим часом буде врегульовано — Зеленський

6 квітня 2023 180 0
Питання контролю за експортом українського зерна найближчим часом буде врегульовано — Зеленський
Kurkul.com

Президент України Володимир Зеленський запевнив, що питання контролю за експортом українського зерна, на чому наполягають польські фермери, найближчим часом буде врегульовано.

Про це він зазначив під час спільного брифінгу з прем’єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким, пише Укрінформ.

«Ми обговорювали питання щодо наших фермерів. Ми знайшли вихід, і я вважаю, що у найближчі дні-тижні ми вирішимо остаточно це питання. Тому що не може бути будь-яких питань, будь-яких складнощів між такими партнерами і реальними друзями, як Польща і Україна», — наголосив Володимир Зеленський.

Натомість Матеуш Моравецький висловив сподівання, що розв'язання цієї проблеми буде швидко та ефективно реалізовано.

«Ми не оминули й складної теми, яка пов'язана з боротьбою України та з проблемами, які у нас на польському ринку з українським зерном та сільгосптоварами. Ми про це говорили і запропонували один одному гарні рішення, які швидко будемо реалізовувати, бо ці проблеми на сьогодні викликають багато труднощів», — зазначив Матеуш Моравецький.

Нагадаємо, вчора, 5 квітня, у Польщі перебував президент Володимир Зеленський, його візит погрожували зірвати польські фермери.

Як ми писали раніше, польські аграрії проводили акції протесту упродовж останніх декількох місяців, виступаючи проти транзиту української агропродукції через територію Польщі до третіх країн.

Водночас польський трейдер Андрій Абдулов розповів, що звинувачувати у всіх проблемах українське зерно не зовсім правильно. Оскільки поляки зараз майже не купують українське зерно, виконуються ті поставки, за якими раніше були підписані контракти.

«Якщо про ціни далі вести мову, то у Польщі дуже популярна культура ріпак. От як в Україні соняшник, так в Польщі — ріпак. Ріпакову олію використовують у побуті, її додають до дизельного пального. Рік тому ціна на ріпак на біржі MATIF складала приблизно €1 тис. за тонну. Зараз навіть не €500/т. Чи є вина у цьому українського зерна? Не думаю», — зазначив Андрій Абдулов.

Зокрема, навіть українським експортерам не вигідно зараз везти зерно у Польщу.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus