Румунські фермери вимагають заборонити імпорт зерна з України

13 квітня 2023 119 0
Румунські фермери вимагають заборонити імпорт зерна з України
Kurkul.com

Румунські фермери вимагають від влади заборонити транзит та імпорт зерна з України на період з 15 червня 2023 року до 15 березня 2024 року. Про це пише Elevatorist.com, з посиланням на заяву Альянсу сільського господарства і співробітництва (ААС).

Якщо цього не буде зроблено, фермери погрожують розпочати 7 червня масштабну загальнонаціональну акцію протесту.

Фермери закликали президента Румунії, прем'єр-міністра, голів місцевих партій та міністра сільського господарства «представляти інтереси Румунії жорсткіше і вжити всіх юридичних кроків і дипломатичних заходів, які запроваджуються для заборони транзиту та імпорту сільгосппродукції з України в період з 15 червня 2023 року по 15 березня 2024 року».

У зверненні Альянсу стверджується, що с/г ринок був сильно порушений на шкоду румунським фермерам. І через те у 2023 році багато аграріїв будуть змушені закрити ферми через високі витрати на вирощування зерна і перспективи подальшої реалізації продукції за цінами, нижчими за собіватість.

Також у зверненні АСС зазначається, що сума в €10 млн, яку Єврокомісія виділила на пом'якшення збитків, є незначною.

А тим часом вчора, 12 квітня, поліція Польщі не дозволила провести польським фермерам акцію протесту, під час якої вони планували заблокувати ширококолійну залізничну лінію в Грубешуві. Через цей пункт пропуску зерно з України потрапляє до Польщі.

Польські аграрії не вірять обіцянкам нового міністра сільського господарства зупинити потік українського зерна в Польщу.

Фермери планували заблокувати залізничну колію в Грубешуві на сім днів. Однак польська поліція, прикордонники та співробітники служби безпеки залізниці не дозволи провести акцію протесту.

Нагадаємо, Польща тимчасово припинить закупівлю українського зерна до 1 липня 2023 р., оскільки через імпорт почалися проблеми з цінами на внутрішньому ринку.  

Так, українська сторона утримається від експорту пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику до Польщі до нового сезону. Продаж зернових Польщі відбуватиметься лише у разі дозволу Варшави.

Читати за темою: Угорщина посилює контроль за транзитом українського збіжжя

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus