З озиминою посіяною в надпізні строки можуть виникнути проблеми — думка

17 квітня 2023 737 0
Озима пшениця
Kurkul.comОзима пшениця

На сьогодні розвиток озимих відбувається за достатньо сприятливих умов, про що свідчать величина надземної маси, довжина і колір листкових пластинок рослин. Разом з тим можуть виникати проблеми з озиминою посіяною у пізні строки. Про це Kurkul.com розповів директор Інституту зернових культур НААН Владислав Черчіль.

З його слів, посіви рекомендованих строків сівби, які визначені експериментальним шляхом в наукових установах, знаходяться в порівняно доброму стані, рослини розкущилися і залежно від попередника налічують в середньому від 3 до 7 пагонів, мають висоту від 15 до 32 см. 

Разом з тим, проблемними за певних умов можуть стати посіви надпізніх строків сівби, а це сівба озимини в кінці жовтня та листопаді, де дійсно, розвиток первинної кореневої системи у рослин, які налічують не більше 2 пагонів, є недостатньо гарним. За тривалої посухи в другій половині травня - на початку червня, такі посіви не зможуть  в повній мірі забезпечити потреби рослин вологою, що безумовно позначиться на рівні врожайності озимини.

«Це песимістичний прогноз, який, будемо сподіватися, не справдиться, а отже наші зерновиробники, як і в попередні роки виростять та зберуть гарний урожай зернових, якого буде вдосталь принаймні для забезпечення потреб населення у продовольчому зерні», — додав науковець. 

Читайте також: Експерт порадив, як зміцнити рослини ріпаку та допомогти в реалізації потенціалу

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2023 р.

 

 



Виконано за допомогою Disqus