Ще одна країна призупинила імпорт зерна з України

18 квітня 2023 219 0
Ще одна країна призупинила імпорт зерна з України
Kurkul.com

Вслід за Польщею та Угорщиною призупинила імпорт українського зерна і Словаччина. Про це завив прем'єр-міністр Словаччини Едуард Гегер.

Так, Уряд Словаччини затвердив заборону на імпорт деяких продуктів з України, він набирає чинності 19 квітня і може торкнутися зерна, овочів та фруктів.

Водночас посадовець не уточнив на який час запроваджують заборону. Водночас це рішення не розповсюджується на транзит українського збіжжя.

Деталі щодо імпорту українського збіжжя:

Так, польський Уряд ухвалив рішення про тимчасове обмеження імпорту в/та через територію Польщі (в тому числі транзитом) сільськогосподарських товарів з України.

Заборона є тимчасовою і триватиме до 30 червня 2023 р.

Про це сказав міністр сільського господарства Зденек Некула, повідомляє міністерство сільського господарства Чехії. За його словами, односторонні рішення Польщі, Угорщини та Словаччини щодо заборони імпорту українського зерна суперечать правилам єдиного ринку ЄС та Світової організації торгівлі.

  • Тим часом Єврокомісія чекає від Польщі та Угорщини пояснень причин заборони імпорту українського зерна.

Єврокомісія перебуває в контакті з державами-членами, які призупиняють імпорт української сільськогосподарської продукції, а також з українською владою, щоб сформувати чітке уявлення щодо ситуації. Про це в Брюсселі заявила представниця Єврокомісії з питань сільського господарства й торгівлі Міріам Феррер.

«Ми отримали листа від п’яти країн, які межують з Україною, де вони висловлюють занепокоєння торговельними умовами з Україною та просять розглянути якісь заходи. Це те, що ми аналізуємо і перевіряємо. Що стосується законодавчої бази, торговельна політика — це ексклюзивна компетенція рівня ЄС. Маємо розуміти, на якій підставі ці країни запроваджують такі заборони на імпорт, щоб мати можливість давати більш чіткі відповіді. На цьому етапі ще зарано. Про це було оголошено на вихідних, тому ми ще не отримали повної інформації про заходи», — уточнила Міріам Феррер.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus