Ситуацією із блокуванням українського експорту може скористатися росія — думка

19 квітня 2023 121 0
Ситуацією із блокуванням українського експорту може скористатися росія — думка
Kurkul.com

Ситуацією із блокуванням українського експорту та транзиту агротоварів через східноєвропейські країни може скористатися росія. Про це йдеться в матеріалі «Східна Європа закриває кордони для українського зерна. Як це вплине на агроекспорт і як ситуацією може скористатися росія» на Latifundist.com

«У кремлі ще активніше почнуть саботувати домовленості «зернового коридору» з Україною, ловлячи «момент», — розповів експерт із міжнародної торгівлі Назар Бобицький.

Погоджується з цією тезою і аналітик сільськогосподарського ринку Barva Invest Павло Хаустов. За його словами, ця ситуація сильно обмежить наші експортні можливості і водночас посилить позицію росії з приводу морського експорту.

«Адже з появою можливості експорту морем («Зернова ініціатива»), експорт суходолом все одно не втратив популярності, завантаження цього напрямку лише трохи спало у порівнянні з піковими показниками, які Україна демонструвала восени. Що стосується Дунаю, то тут Україна продовжує ставити рекорди експорту», — пояснив аналітик.

Читати за темою: Польща розблокувала транзит українського зерна

В умовах неповноцінно функціонуючого морського експорту, навіть без проблем на кордоні, Україні не вистачає всіх наявних експортних шляхів, щоб до появи наступного врожаю вивезти весь експортний потенціал зернових, олійних культур та продуктів переробки.

А це означає, що на ринку пропозиції більше, ніж наявного попиту. Тому зниження можливостей експортувати через європейські кордони робить нас ще більше залежними від «зернової угоди».

За словами Павла Хаустова, навіть в умовах повномасштабної війни, Україна вирощує у 2-5 разів більше зерна та олійних, ніж споживає всередині країни. Це означає що виробники зможуть продати 50-80% врожаю. Звичайна компанія і при значно менших показниках збанкрутує.

«Враховуючи, що в України через місяць буде цейтнот щодо «зернового коридору», а зараз в нас активні спроби заблокувати єдиний альтернативний шлях, то процитую пана Тараса Чмута: «Буде гірше», — додав Павло Хаустов.

Нагадаємо, у суботу, 15 квітня, уряд Польщі ухвалив рішення заборонити імпорт сільськогосподарської продукції, яка походить із території України або імпортується з неї. Йдеться про заборону імпорту навіть транзитом. Ця постанова набрала чинності з дня опублікування і діятиме, як зазначається, до 30 червня.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus