Польща розблокувала транзит українського зерна

19 квітня 2023 250 0
Польща розблокувала транзит українського зерна
Kurkul.com

Україна та Польща досягли порозуміння щодо транзиту українського зерна. Його розблокують у ніч із четверга 20 квітня на пʼятницю 21 квітня. Про це повідомила перша віцепрем’єр-міністерка — міністерка економіки України Юлія Свириденко за підсумками перемовин, які відбулись у Варшаві.

«Ми ставимось до проблем, які виникли у польських колег, з такою самою увагою, як і Польща ставиться до наших проблем. Тому ми маємо оперативно і конструктивно реагувати на цю кризову ситуацію», — пояснила Юлія Свириденко.

За її словами, наразі український уряд очікує офіційної відповіді від польської сторони щодо технічних аспектів транспортування продукції територією Польщі.

Тим часом Міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус підтвердив досягнення з Україною домовленості про відновлення транзиту сільськогосподарської продукції польською територією — його призупинили разом із забороною на імпорт.

За словами міністра, зернові вантажі з України, які проходять через Польщу, будуть супроводжуватися і контролюватися за допомогою системи SENT, тобто опломбовуватися GPS-трекерами. Це дасть можливість відстежувати їх, щоб з'ясувати, чи справді вони виїхали з Польщі.

Польський міністр запевнив, що «жодна тонна української сільськогосподарської продукції не залишиться в Польщі».

«Кожен транспорт буде супроводжуватися конвоєм через Польщу протягом певного часу», — додав він.

Варшава очікує, що таким чином до липня 2023 року надлишки зерна — близько чотирьох мільйонів тонн — будуть вивезені з Польщі, щоб звільнити місце для нового врожаю.

Нагадаємо, у суботу, 15 квітня, уряд Польщі ухвалив рішення заборонити імпорт сільськогосподарської продукції, яка походить із території України або імпортується з неї. Йдеться про заборону імпорту навіть транзитом. Ця постанова набрала чинності з дня опублікування і діятиме, як зазначається, до 30 червня.

17 квітня міністр сільського господарства Польщі Телус приїхав із візитом до прикордонного пункту, де заявив, що жоден транспорт з агропродукцією з України не заїжджав на територію Польщі з моменту набрання чинності постанови.

Як повідомили у Держмитслужбі, польські контролюючі органи повертають на територію України з території Республіки Польща транспортні засоби, що переміщують товари 1-24 груп згідно з УКТ ЗЕД (продукція тваринного та рослинного походження, зернові культури, шрот, готові харчові продукти, жири та олії тощо).

Читайте також: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus