На Львівщині цукровий буряк почали вирощувати навіть ті, хто ніколи цим не займався

5 червня 2023 436 0
На Львівщині цукровий буряк почали вирощувати навіть ті, хто ніколи цим не займався

На Заході цукровий буряк почали вирощувати навіть ті хто ніколи цим не займався. Мова йде, як про великі агрохолдинги, так і дрібних фермерів. Про це йдеться в матеріалі «Волога — це не завжди добре: Посівна на Заході України» на Kurkul.com.

У господарстві «Західний Буг» зі Львівщини основна культура — цукровий буряк. Він приносить 80% прибутку компанії. Тому цьогоріч під буряк виділили 15,3 тис. га.

«Минулого сезону цукровий буряк був найрентабельнішою культурою та погода сприяла цьому. До того ж нам вдалось вийти на рекордну за 9 років середню врожайність в межах 72 т/га. Важко було кілька років тому, коли ми різко збільшили кількість цукрового буряку з 8 до 13 тис. га. А зараз намагаємось вирівнювати сівозміну під буряк. Тому сіємо багато озимої групи», — поділився заступник головного агронома господарства Дмитро Костраєв.

Також агроном зазначив, що в регіоні буряк почали вирощувати навіть ті хто ніколи цим не займався. Мова йде, як про великі агрохолдинги, так і дрібних фермерів. 

Читайте також: Посівна кукурудзи проти соняшнику – хто перемагає в Центрі України

Заступник директора департаменту підтримки агробізнесу Credit Agricole Bank Василь Бєлозерських вважає, що справді цукровий буряк є прибутковим, але переходити на його вирощування невеликим виробникам нелогічно.

«Культура дуже специфічна, вимоглива, з великою кількістю ризиків, відповідно — вона потенційно найбільш прибуткова, але зосереджуватися лише на буряку, як панацеї в умовах воєнного часу, напевно, трошки нелогічно. Для агрохолдингів це не нова культура. Вони вміють її вирощувати, мають спецтехніку, правильні дороги тощо. Тож в сегменті виробництва цукрового буряка у них буде позитивний результат. Інша справа, коли це маленький фермер, у якого 1 000 га, з яких 200 га він відвів під цукровий буряк. Отримати прибуток йому буде складно, тому що технологія все ж корелюється, з року в рік змінюються шкідники та забур'яненість. Тобто невеликим виробникам у складні часи не варто зосереджувати всі сили та ресурси на складних технологіях», — зазначив представник Credit Agricole Bank.

Також цукровий буряк є улюбленою культурою агронома компанії «Агропродсервіс»Романа Віннічука. Під нього в господарстві виділили 3 500 га. Хоча буряк дорогий у вирощуванні, але торік він був найрентабельнішим для господарства.

«Минулий рік був хороший рік для цукрового буряка. Ми збирали його за врожайності 75 т/га. Щороку сіємо в районі 3-3,5 тис. га. На буряку не економимо, даємо все по максимуму: обприскування мінімум 9 разів, треба дати азоту немало, а також калію і фосфору. Гуртова ціна цукру — 20 грн/кг. А з 1 га ми маємо 5,6 т цукру. Тобто мінімально ми маємо 112 000 грн/га. І навіть за мінімальної ціни витрати окупляться. Тому тут можна заробити», — розповів агроном.

Читати за темою: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus