Цього літа українське зерно може перевантажити порт Констанци

29 червня 2023 626 0
Цього літа українське зерно може перевантажити порт Констанци
Kurkul.com

Експерти, які брали участь у форумі EUROGRAINHUB в Румунії, очікують, що в цьому році країни Придунав’я зберуть великий врожай зернових та олійних. Щорічно через Констанцу Румунія, Сербія та Угорщина перевалювали до 24 млн т агропродукції.

Про це розповідається у партнерському матеріалі Latifundist.com з M-Grain Шалений експорт: Румунія. Чи впорається Констанца з навантаженням у разі закриття зернового коридору.

Минулого року через посуху урожай в цих країнах був низьким, відповідно й об'єми перевалки були незначними. Та вже цього літа все може змінитися.

«Щодо українського зернового потоку, то наразі значна частка експорту з дунайських портів оминає Констанцу. Агропродукція завантажується на морські судна, які рухаються через гирло Бистре. Проте сезонне падіння рівня води в Дунаї, яке розпочинається в липні, може зашкодити виходу морських суден з Бистрого. В результаті, Суліну знову скують корки. Зернові вантажі переорієнтуються на баржевий флот, який масово попрямує до Констанци. В результаті у Констанці можуть зустрітися два потужних вантажних аграрних потоки — з України та її сусідів», — прогнозують в компанії  «Українське Дунайське пароплавство» (УДП).

У випадку такого сценарію портова інфраструктура Констанци буде перевантажена. В УДП говорять, що, знаючи про таку проблему, з 2022 року почали працювати над створенням комплексного логістичного ланцюга для українського експорту. Туди входить власна перевалка, перевезення баржевим караваном по Дунаю та завантаження на морське судно у порту Констанца за принципом борт-борт.

© Микола Сирота, Kurkul.com, 2023 р.

Виконано за допомогою Disqus