Молдавські фермери бояться конкуренції з боку українських — експерт

24 березня 2016 93 0
Фермери Молдови просять владу захистити продовольчий ринок від української продукції
oleg-leusenko.livejournal.comФермери Молдови просять владу захистити продовольчий ринок від української продукції

Молдавські фермери просять уряд захистити ринок від українського продовольства, яке хлинуло в республіку після заборони на експорт до Росії. Про це зазначив голова асоціації «Уніагропротект» Олександр Слусар, який вважає, що вимоги аграріїв не суперечать положенням СОТ та угодам у галузі торгівлі в СНД, повідомляє Зерно Он-Лайн.

«Введені Росією обмеження щодо української сільськогосподарської продукції призвели до того, що виробники сусідньої країни (України) стали активно освоювати наш ринок. З розмов з представниками вітчизняних підприємств по переробці м'яса і молока я зрозумів, що вони вже зазнають серйозних труднощів», — сказав експерт.

За його словами, молдавські виробники не в змозі конкурувати з українськими, які обтяжені меншими податками і витратами на корми для тварин і енергоресурси.

«В Україні продукція виходить дешевшою, тому є величезний ризик, що ряд наших підприємств не витримають конкуренції і закриються, а їх працівники поповнять ряди мігрантів. Наші міністри повинні вирішити, для кого вони стануть «хорошими хлопцями», — для своїх українських колег або для вітчизняних виробників», — сказав Олександр Слусар.

Він також повідомив, що, переживаючи кризу, аграрії можуть відновити акції протесту.

Масові демонстрації фермерів пройшли тут у 2014 році, коли влада Молдови підписала угоду про асоціацію з Євросоюзом, що включає також договір про вільну торгівлю. Через це місцеві аграрії втратили право на безмитні поставки продукції в Росію, яка була для них основним ринком збуту. Становище погіршилося також через те, що молдавські фермери не змогли переорієнтувати поставки на ЄС, де більш висока конкуренція.

Виконано за допомогою Disqus