Для запобігання поширення АЧС та сибірки необхідно працювати з населенням — експерт

27 березня 2016 86 0
Олександр Вержиховський, заступник голови Держветфітослужби України
minagro.gov.uaОлександр Вержиховський, заступник голови Держветфітослужби України

Для запобігання поширення захворювань африканською чумою свиней та сибіркою, необхідно тісно працювати з населенням на місцях, вести роз’яснювальну роботу та мати можливість проводити повноцінний та системний моніторинг ситуації по всій території держави.

На цьому наголосив заступник голови Держветфітослужби України Олександр Вержиховський, повідомляє прес-служба Мінагропроду.

Він нагадав, що торік в Україні було зафіксовано 40 випадків африканської чуми свиней.

«Це досить небезпечна динаміка. Але ми впоралися з ситуацією, хоча працювати доводилося в режимі «пожежників». Однак, нам потрібно не гасити спалахи, а працювати на випередження», — зазначив Олександр Вержиховський.

За його словами, хвороба поширюється, зокрема, через типову для України «систему господарювання».

«Людина має підсобне господарство, однак у нього не дві-три свині, а 70 чи 200! Це вже цілий виробничий процес. Тому ми повинні пояснювати людям, що ставишся до свого господарства безвідповідально та халатно і не можеш забезпечити систему безпеки, не маєш права тримати свиней».

Як наголосив Олександр Вержиховський, йдеться про інтереси держави, а, відповідно, кожного громадянина.

«Сьогодні треба йти до власника і пояснювати йому про потенційну небезпеку поширення АЧС, а тим паче – сибірки. Розповідати як йому діяти, чого не можна робити. Але треба діяти у співпраці з місцевими громадами, органами влади, ЗМІ. Заразні хвороби не знають жодних кордонів, не розуміють реформ. Із ними треба стратегічно і тактично боротися», — підсумував Олександр Вержиховський.

Виконано за допомогою Disqus