Василь Бабанський: Всі, хто цікавиться вирощуванням мигдалю — люди до 35 років

15 лютого 2022 1512 0

Василь Бабанський

Мигдаль — один із найкорисніших та найпопулярніших горіхів. Про його популярність згадують не лише на території Давнього Риму, а й на території нашої країни. Існує низка історичних джерел, які описують істотні економічні переваги вирощування цієї культури. Ще на початку 20-го століття в наукових розвідках плодівництва Бессарабії відомий плодівник-селекціонер барон Стюарт після 10-річного вивчення низки сортів цієї культури рекомендував поширювати її в центральних та південних районах, як культуру, вирощування якої досягає такого ж успіху, як вирощування  винограду, персика чи абрикоса. А вже в середині 20-го століття видатний учений, лауреат державної премії А. Ріхтер, який присвятив усе своє життя вивченню мигдалю, у книзі «Горіхоплідні лісові та садові культури» наполегливо рекомендує закладати промислові мигдалеві сади на Півдні України та Молдови.

Саме про мигдалеві сади вів мову Василь Маркович Бабанський, віцепрезидент ВГО «Українська горіхова асоціація», під час вебінару, організованого Українським проєктом бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP), що фінансується Міністерством міжнародних справ Канади та реалізується Менонітською Асоціацією Економічного Розвитку «MEDA».

Територія вирощування мигдалю в Україні 

За останні 30 років середньорічна температура на території України зросла на 2°C, змістились і кліматичні зони на 200 км на північ. Збільшення кількості днів із надзвичайно високими температурами та відсутність опадів внесли серйозні корективи в традиційне зернове виробництво, особливо на Півдні нашої країни.

Читати за темою: Марія Самарська: Вирощування низькорослих скороплідних форм волоського горіха

Мигдаль — один із найкорисніших та найпопулярніших горіхів

«Наприклад, за останні 20 років дуже суттєво скоротилася рентабельність зернового виробництва в Одеській області. Якщо 20 років назад вона була близько 48-50%, то сьогодні — 20-22%, а в окремі роки практично ми повністю втрачаємо врожай зернових культур», — говорить Василь Бабанський.

У зв’язку з цим ВГО «Українська горіхова асоціація» спільно з вченими-кліматологами, ґрунтознавцями, мікробіологами розробила низку перспективних альтернативних напрямків розвитку агробізнесу, один з яких — мигдалівництво. І сьогодні з упевненістю можна говорити, що територія вирощування мигдалю в Україні значно розширилась.

Альтернатива соняшнику на Півдні України? 

Виробництво і розвиток мигдалевих садів на Півдні України має своє обґрунтування. Одна з першопричин — економічна. Сьогодні, на жаль, виробництво таких культур, як виноград, персик, тут стало абсолютно збитковим заняттям через втрату ринку збуту первинного матеріалу. Так, лише на півдні Одеської області нині назбиралося 1,5 тис. т виноматеріалу, який не знаходить ринку збуту, що значною мірою призводить до викорчовування виноградників. Як наслідок постає питання: чим замінювати цю культуру?

По-друге, мигдаль — це не просто культура, яка сьогодні може замінити якісь інші культури, це дуже посухостійка рослина, що має високий економічний ефект.

Читати також: Ринок горіхів: географія продажів, експортери і виробництво

Мигдаль — це посухостійка рослина, що має високий економічний ефект

У нинішній ситуації, коли частішає відсутність достатньої кількості опадів для таких традиційних сільгоспкультур, як кукурудза (трапляється, вона висихає, навіть не заклавши качан), соняшник (який, здавалося, по технологічній карті отримав усе, що повинен дати йому агроном господарства), тоді як мигдаль добре росте та плодоносить при 300 мм опадів. Це абсолютно показовий приклад того, що сьогодні за таких погодних умов та в таких кліматичних зонах, в яких опинилась південна частина нашої держави, мигдаль переважає решту культур. Адже це не вимоглива до ґрунтів та особливого догляду культура, що теж важливо.

Якщо ви прийняли рішення посадити мигдалевий сад

Першим кроком потрібно визначитися з посадковим матеріалом, адже без правильного підбору посадкового матеріалу, правильного добору сортів, районованих сортів ви маєте високі ризики закласти сад із грубими помилками та економічними втратами.

А якими саджанцями закладати українські мигдалеві сади? Що можливо запропонувати українському аграрію, аби він був задоволений? 

Багаторічні напрацювання щодо ведення та  дослідження сортів мигдалю, на жаль, залишилися в Криму. Як наслідок, всі сорти сьогодні занесені в російський реєстр, а в Україні донедавна не залишилося жодного сорту та сертифікованого розплідника, який міг би займатися виробництвом саджанців мигдалю.

«Українська горіхова асоціація» почала шукати партнерів, вивчаючи досвід інших держав у цьому напрямку, зокрема сусідніх. Так, завдяки співпраці з молдовським селекціонером мигдалю з 50-річним стажем роботи Євгеном Баразаном вдалося за короткий проміжок часу пройти шлях від підписання договору співпраці до закладки й сертифікації розплідника та реєстрації 4 сортів українського мигдалю. Саме сортами цього селекціонера і закладені мигдалеві сади в Молдові, і саме він є сьогодні тією людиною, яка допомогла нашій країні розпочати роботу з відновлення мигдального напрямку аграрного бізнесу в Україні.

Читати ще: Математика агробізнесу: горіховий сад

Мигдаль — це не вимоглива до ґрунтів та особливого догляду культура

Перший український розплідник мигдалю

Перший власне український розплідник нашого часу було закладено представниками асоціації не де-небудь, а на півночі Одеської області, на кордоні з Вінницькою областю кілька років тому. Основна мета — це не лише його випробування в екстремальних умовах, а й пропозиція якісно нового стійкого посадкового матеріалу на ринку. Так, при вегетуванні щепленої бруньки на гіркому мигдалі спостерігалися заморозки до -10°C, але практично не було вимерзання жодної з тих, які почали вегетувати. Тож 2020 року було  розширено цю діяльність до сертифікованого розсадника та прийнято рішення про необхідність переходу з північної частини області (із низьких температур, зимових) на південні регіони.

Таким чином було закладено розсадник у Балтському районі, на суходолі в Болградському районі та смт Суворове Ізмаїльського району на поливі, що дає можливість вже сьогодні пропонувати партнерам близько 15-17 тис. нових сертифікованих саджанців. Нині також закладено демонстраційні ділянки наших та закордонних сортів мигдалю. З метою порівняння майбутніх спроможностей культур розпочато спостереження до їхнього плодоношення. 

До того ж минулої осені було закладено не просто 10 га саду новими саджанцями, а й відправлено їх до всіх регіонів України (від Харкова до Ужгорода, від Сум до Чернівців) з проханням повідомити, як вони перезимували. В результаті, не дивлячись на те, що в таких областях, як Вінницька, Харківська, Дніпропетровська, були морози близько 29-30°C, мигдалеві саджанці успішно перезимували й почали вегетацію. А це говорить, що головний результат досліджень, головний результат по зимо- і морозостійкості наших українських сортів успішно виконано.

Читати за темою: Хто хоче стати мільйонером, Або який прибуток отримують з 10 гектарів горіхів

Перший український розплідник мигдалю нашого часу було закладено на півночі Одеської області, на кордоні з Вінницькою областю

Українські сорти мигдалю

Сьогодні до державного реєстру занесені такі запатентовані сорти: 

✅ Сорт М-41 Алекс:

  • середньоросле дерево, крона куляста, з широкими кутами розгалуження;
  • початок плодоношення — 4-й рік після посадки;
  • цвітіння пізнє поступове;
  • плід великий, досягає розміру до 4,5 см, середня маса плоду 7-9 г;
  • врожайність цього сорту — 2,3-2,5 т з 1 га;
  • дозрівання — середина вересня, вихід ядра — близько 45%.

✅ Сорт Джорджія:

  • дерево середньоросле, крона куляста, густа;
  • період цвітіння ранньосередній.
  • початок плодоношення — 4-й рік після посадки;
  • розмір плоду великий, 4-5 г; плоди вирівняні по однорідності розміру;
  • вміст ядра — 55%;
  • врожайність — 2,5 т/га.

Читати також: Горіховий бізнес: ТОП-11 питань про вирощування пекану

Сьогодні до державного реєстру занесені такі запатентовані сорти: М-41 Алекс, Джорджія, Є-5 Борозан, Луїза

✅ Сорт Є-5 Борозан:

  • дерево середньоросле;
  • початок плодоношення — 4-й рік;
  • врожайність — 2,3-2,5 т/га;
  • цвітіння — від середнього до пізнього;
  • розмір плоду великий, його середня маса — від 4,6 до 5,5 г, форма овальна;
  • вміст ядра — 48-50%;
  • час дозрівання — перша декада вересня.

✅ Сорт Луїза:

  • дерево середньої сили росту, середнього терміну цвітіння;
  • початок плодоношення — 4-й рік;
  • урожайність — 2,5 т/га;
  • розмір плоду середній, середня маса — 3,8-4,2 г;
  • час дозрівання — перша декада вересня, плодоносить активно.

Читати ще: Секрети горіхового бізнесу: поради початківцям від Івана Юкала. Частина 1

Сорт мигдалю Луїза

Усі вище представлені сорти стійкі до більшості хвороб, характерних саме для цієї культури, вони зимо- та посухостійкі. Їхнє цвітіння триває близько трьох тижнів. Це дає можливість провести добре запилення навіть з урахуванням  різних погодних умов.

Наука описує цілу низку культур, на які можна щепити солодкий мигдаль. Та фахівці переконані: найліпшою підщепою для солодкого мигдалю є гіркий мигдаль. Сьогодні продовжуються дослідницькі роботи з виведення нових сортів мигдалю. Для отримання елітного посадкового матеріалу вивчається  можливість використання універсальної безвірусної підщепи ДЖЕФ 777, що має стійкість до посухи й гарну сумісність із мигдалем.

Рекомендації щодо закладки мигдалевого саду

По-перше, якщо ви хочете закладати мигдалевий сад, потрібно висаджувати сади тільки щепленими саджанцями. На жаль, на ринку зараз дуже багато підробок. В основному, це сіянці невідомого походження. 

По-друге, закладати сад потрібно декількома сортами з різними термінами цвітіння, що забезпечить хороше запилення. Це дасть можливість більш ефективно спланувати осінню роботу по збору та очистці врожаю.

Читати також: Секрети горіхового бізнесу: поради початківцям від Івана Юкала. Частина 2

Схема посадки

Рекомендують схему посадки 6 на 4 м. Таким чином можна  посадити 416 саджанців на 1 га, що відображає хорошу щільність. Раніше вчені пропонували й 6 на 6 м, і 8 на 8 м, і навіть 10 на 10 м, але саме при схемі посадки 6 на 4 м дерева чудово почуваються: ніякої загущеності, достатньо сонця, достатньо провітрювання для доброго плодоношення.

На завершення вебінару Василь Бабанський зазначив: «Це сьогодні проєкт, який має дуже серйозне соціальне навантаження… Наш проєкт молодий, ним цікавиться молодь. Фактично всі, хто цікавиться закладкою мигдалевих садів, це люди до 35 років. А це значить, що ми створюємо робоче місце мінімум на 60 років. Ми забезпечуємо добробутом сім’ю».

© Олександра Пушкар, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus