У ВРУ зареєстровано законопроект щодо земельної децентралізації

1 квітня 2016 52 0
У ВРУ зареєстрували новий земельний закон
Харківська ОДАУ ВРУ зареєстрували новий земельний закон

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект №4355 від 31.03.2016 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель», повідомляє прес-служба народного депутата України Олега Кулініча.

Законопроектом передбачається, що землі сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів пропонується передати із державної власності у комунальну власність територіальних громад. Під законопроектом свої підписи поставили декілька десятків народних депутатів.

Законопроектом пропонується передати сільським, селищним, міським радам повноваження з розпорядження землями державної власності за межами населених пунктів в якості делегованих повноважень (крім земель оборони, земель природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення й інших, які мають важливе значення для держави).

Повноваження зі здійснення державного контролю за використанням та охороною земель автори законопроекту пропонують передати центральному органу, який реалізує державну політику у сфері земельних відносин (Держгеокадастру), та виконавчим органам сільських, селищних, міських рад.

«Вважаємо, що розділення функцій контролю між Держгеокадастром та органами місцевої влади буде оптимальним рішенням, яке допоможе уникнути узурпації повноважень. Крім того, логічно, щоб контроль за використанням земельних ділянок відповідно до цільового призначення, дотриманням строків своєчасного повернення ділянок їхнім власникам та боротьбою з їх самовільним захопленням здійснювався на місцях», — зазначив нардеп.

У той же час Держгеокадастр має здійснювати нагляд за здійсненням виконавчими органами місцевого самоврядування контрольних функцій.

Законопроектом також пропонується надати органам місцевого самоврядування повноваження щодо зміни цільового призначення земельних ділянок приватної власності і визначити порядок встановлення (відновлення) меж територіальних громад при виникненні невизначеності або спору з приводу таких меж.

Виконано за допомогою Disqus