За правильного запилення врожайність саду зростає на 30-40% — пасічник

18 лютого 2024 57 0
За правильного запилення врожайність саду зростає на 30-40% — пасічник
Kurkul.com

Правильне запилення коштує садівнику 10% від вартості витрат протягом сезону. При цьому середньорічна врожайність зростає на 30-40%. Про це розповів пасічник Денис Терновський у спецпроєкті «Пасіка не для меду — як організувати запилення в саду» на Kurkul.com.

Проте інколи садівники думають, що ці вкладення не окупляться. Оскільки може бути дощ, град, засуха і бджоли не працюватимуть.

«Але якщо врахувати, що при таких умовах врожайність зросте мінімум на 10%, то ти спрацюєш в нуль і гарантовано компенсуєш витрати на запилення. До того ж інвестиції у врожайність допоможуть знизити час окупності садів», — зазначив бджоляр. 

Тож, як організувати ефективне запилення саду?

Денис Терновський надав кілька рекомендацій, щодо організації запилення.

  • Оптимально ставити вулики у фруктових садах через кожні 40 м. Але це досить дорого. Тому мінімальна кількість вуликів визначається з розрахунку — 2,5 бджолосім'ї на 1 га. Рекомендовано розміщувати піддон на 4 великі бджолосім'ї всередині саду на відстані 150 м від крайніх дерев. Можна збільшити кількість бджолосімей до 4 на 1 га  і розміщувати піддони на відстані 100 м до крайнього дерева.
  • На запилення варто ставити розвинуті бджолосім'ї. Найкраще використовувати бджіл, які прибули з Півдня України. Там теплішає на 3-4 тижні раніше, тому такі бджолосім'ї прибувають на місце запилення сильними та рішучими до льотної діяльності.   
  • Щоб бджоли запилювали ваш сад, необхідно кожну ніч згодовувати їм нектар, що стимулює комах до раннього вильоту та націлює бджіл-розвідників на квіти саме вашого саду.
  • Не всім деревам потрібні бджоли. Найбільше запилення потребують черешня, вишня, яблуня, айва, груша, слива. До цього переліку можна додати горіхи: мигдаль, ліщину, фундук. А от волоський горіх до бджіл нечутливий. Йому насамперед потрібен вітер, а вже потім бджоли.
  • Бджоли не повинні бути голодними.

«У бджоли 3 режими роботи — пилок, пилок+нектар, нектар. Пасічників з запилення та аграріїв цікавить 1 та 2 варіант. Але, якщо під час цвітіння садів погода прохолодна, це різко скорочує і без того слабке нектаровиділення фруктових дерев. Тому пасічники-запилювачі постійно контролюють нектар, який приносять бджоли. Якщо він нульовий, ми одразу починаємо годувати бджіл вуглеводним кормом, оскільки не можна допускати голоду. Голодна бджола думає не про активність, а навпаки економить свою енергію в очікуванні кращих умов», — пояснив пасічник. 

Читайте також: Для українського меду відкрився ще один ринок збуту

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus