Реклама

Соєвий сезон-2024: прогнози щодо площ та ціни

28 лютого 2024 21031 0
Соєвий сезон-2024: прогнози щодо площ та ціни
Kurkul.com

На думку директора департаменту агротехнологій Ukravit Олександра Мигловця, в сезоні-2024 площі сої зростуть. І на це вплинуть 2 фактори: дуже дорогі добрива та позитивна собівартість вирощування до ціни. 

Про це він розповів у спецпроєкті «Оптимізація витрат на захист сої: практичні поради для аграріїв» на Kurkul.com.

«В Україні є попит на цю зернобобову культуру і для експорту вона також доволі цікава. На сьогодні немає різниці у вартості класичної чи некласичної сої. Її закупівельна ціна всередині України стартувала на середину лютого, залежно від регіону, від 16 500 грн/т до 17 200 грн/т, але це з  доставкою на місце переробки, та 18,2-18,3 тис. грн/т в порту», —  поділився фахівець.

Читайте також: Сезон сої 2022: про технології, схеми захисту та добрива

Водночас він зазначив, що важко спрогнозувати, наскільки зростуть загальні площі сої, але серед клієнтів Ukravit простежується тенденція до зменшення площ під кукурудзою на користь сої.

Щодо тенденцій у вирощуванні, то тут все стабільно вже третій сезон: великі господарства йдуть за технологією та отримують високу врожайність, малі — зменшують норму азотних добрив під інші культури, відмовляються вносити або зменшують норми фосфорно-калійних добрив. Також все частіше господарства віддають перевагу вирощуванню некласичної сої.

Також за даними Олександра Мигловця, не передбачається зростання вартості вирощування сої. Оскільки, якщо зросте вартість мінеральних добрив, то при вирощуванні сої аграрії просто зменшать норми, а вартість ЗЗР взагалі має низхідну тенденцію.

«Цього року система захисту буде дешевшою, ніж у попередніх двох сезонах, оскільки є тенденція на багатьох ринках до часткового здешевлення діючих речовин. І ми вже бачимо, що зараз ціни на препарати Ukravit менші, ніж були в сезоні-2023», — додав представник компанії.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама