На підтоплених полях пшениці на Волині пасуться лебеді

1 квітня 2024 672 0
Підтоплене поле на Волині
Руслан ХомичПідтоплене поле на Волині

На Волині крім значного підтоплення сільськогосподарських угідь, які затягують початок сільгоспробіт на невизначений термін, додалася ще одна проблема — брак кадрів. Про це Суспільному розповів голова асоціації фермерів і приватних землевласників Волині Руслан Хомич.

Також за його словами, аграрії зазнають збитків через заблоковані польськими фермерами кордони.

Зі слів Руслана Хомича, станом на кінець березня частина полів досі лишаються у воді, тому деякі фермери не можуть вчасно розпочати посівну.

«В нас на полях зараз пасуться лебеді. Вони думають, що це озера. А це ж засіяне поле пшениці. От сьогодні таку картину бачив. Вчора обійшли поле, там на полі ріпаку 4 гектари вже вимокло. Вони не відновляться. Це теж збитки», — розповів аграрій.

Як зазначили в обласному департаменті АПК, наразі на Волині вже засіяно понад 20 тисяч гектарів сільгоспугідь. Зокрема, більше тисячі гектарів цукрового буряка. Ярими культурами на Волині цього року хочуть засіяти 140 тисяч гектарів.

«Ми прогнозуємо, що буде збільшення цукрового буряку, оскільки ця культура дає економіку останні два роки. І трішки буде збільшення посіву сої. На Волині буде все добре. Забезпечимо повністю продовольчу безпеку нашої області й ми готові допомогти всім, кому треба буде», — пояснив керівник департаменту агропромислового розвитку Юрій Юрченко.

Руслан Хомич додав, що ще однією проблемою для фермерів є нестача кадрів.

«Багато наших аграріїв вже на війні: працівників, фермерів, дуже багато безпосередньо голів фермерських господарств. В межах 300 чоловіків з 13 сіл воює. Це власники або члени особистих селянських господарств, або фермерських», — розповів Руслан Хомич.  

Інформацію щодо бронювання агропрацівників можете прочитати за посиланням.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus