ВР ухвалила закон щодо поширення в Україні сортів бавовнику

24 квітня 2024 46 0
ВР ухвалила закон щодо поширення в Україні сортів бавовнику
Kurkul.com

Верховна Рада у вівторок, 23 квітня, ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт щодо поширення в Україні сортів бавовнику. Ця рослина потрібна, зокрема, для виробництва пороху. Про це повідомляється на сайті парламенту.

Йдеться про законопроєкт №10427-1 «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовника», який передбачає спрощення процедур ввезення та обігу сортів бавовника на території України на період воєнного стану та протягом двох років з дня його завершення або скасування.

У першому читанні законопроєкт був ухвалений під час засідання 20 березня.

Так, на території України дозволяється ввезення та виробництво генетично модифікованого бавовнику, а також продукції, виробленої із його застосуванням, без державної реєстрації ГМО та отримання відповідних дозволів.

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначається, що станом на 2024 рік у Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні, містяться відомості лише щодо двох сортів бавовника. 

«Вітчизняні наукові селекційні установи не спроможні запропонувати для галузі адаптовані сорти бавовника з показниками технологічних якостей, що «забезпечать високі стандарти отриманої сировини для подальшої переробки», — пояснили автори документа.

Також у парламенті зауважують, що сучасні кліматичні умови, що склалися в Україні, дозволяють використовувати бавовник як альтернативну сільськогосподарську культуру на заміну інших, для яких високі температури призводять від втрат урожайності та до повної загибелі посівів.

Тож народні депутати запропонували створити «сприятливі умови» для обігу насіння «найкращих сортів бавовнику» в Україні, а також для підтримати відновлення цієї галузі сільського господарства.

До слова, річна потреба оборонного сектору України (для виготовлення пороху) в целюлозі становить 10 тисяч тонн. Посіви бавовнику на площі близько 30 тис. гектарів можуть забезпечити необхідну кількість сировини, для виготовлення відповідного об’єму целюлози. В разі забезпечення посівів зрошенням площа посівів може бути зменшена вдвічі.

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus