Реклама

Наприкінці сезону аналітики фіксують рекордний експорт ріпаку та продуктів переробки

16 травня 2024 58 0
Наприкінці сезону аналітики фіксують рекордний експорт ріпаку та продуктів переробки
Kurkul.com

Державна служба статистики оприлюднено офіційні дані щодо врожаю ріпаку у 2023 році — 4,2 млн т (+26% до 2022/23 МР). Про це розповіла аналітикиня олійного ринку «УкрАгроКонсалт» Світлана Купрєєва.

Водночас вона зазначила, що темпи експорту ріпаку та внутрішньої переробки доводять, що офіційна статистика потребує дооцінки.

«Експорт ріпаку та продуктів переробки продовжує йти рекордними темпами, навіть в останні місяці сезону», — зауважила Світлана Купрєєва.

Так, за десять місяців сезону експортовано:

  • ріпаку — 3586,2 тис. т (+5% до 2022/23 МР), зокрема у квітні — 134,1 тис. т;
  • ріпакової олії — 406,1 тис. т;
  • ріпакового шроту — 351,9 тис. т.

«УкрАгроКонсалт» прогнозує, що цьогоріч в Україні зберуть понад 4 млн т ріпаку.

«Погода залишається ключовим фактором при формуванні врожайності. Вплив хвилі похолодання та нічних заморозків на ґрунті на початку травня ще належить оцінити, тому в перспективі не виключено зниження прогнозу урожаю ріпаку», — додала Світлана Купрєєва.

До слова, на Донеччині заморозки на поверхні ґрунту та у повітрі, призвели до загибелі та пошкодження озимих та ярих зернових культур, технічних культур, овочевих культур та плодово-ягідних насаджень. Також на північному Сході від заморозків постраждали рослини кукурудзи та сої ранніх строків сівби.

Читати за темою: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама