Реклама

На Одещині почав цвісти виноград

12 червня 2024 364 0
На Одещині почав цвісти виноград

На виноградниках Одещини спостерігається початок фенологічної фази розвитку — цвітіння винограду. Про це повідомили у Національному наукового центру «Інститут виноградарства і виноробства імені В.Є. Таїрова» НААН України, пише Kurkul.com.

Вчені зазначили, що травень на Півдні України характеризувався нестійкою погодою. За даними спостережень, перша і третя декади були теплішими, ніж зазвичай, на 2,2-2,5⁰С, а друга декада була прохолоднішою на 2,3⁰С. В середньому температура повітря у травні склала +16,4⁰С, що на 0,7⁰С вище середніх багаторічних значень.

Максимальна температура повітря у третій декаді досягала +29⁰С, а мінімальна знижувалась до +4⁰С. 

Читати за темою: Кабмін збільшив розмір гранту на виноградники

«Визначення польової вологості ґрунту на виноградниках ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова» свідчить про задовільне вологозабезпечення на поточну фазу розвитку рослин. Так, вологість ґрунту в шарі 0-100 см в середньому дорівнює 86% НВ», — йдеться у повідомленні.  

Науковці також додали, що атмосферні опади весняного періоду покращили запаси ґрунтової вологи на виноградниках. Запас продуктивної вологі в метровому шарі важкосуглинкового чорнозему на кінець травня дорівнював 107 мм, що відповідає середньо-багаторічним значенням.

Тим часом за даними фахівців Держпродспоживслужби, у виноградниках триває живлення гусениць гронової листокрутки та виноградного зудня. У занедбаних та загущених виноградних насадженнях, де не проводились обробки фунгіцидами, спостерігається ураження рослин мільдью. У Закарпатській області на 1-4% листків відмічають захворювання чорної плямистості, антракнозу.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus