Реклама

Фермер з Одещини поділився досвідом вирощування бавовнику

25 вересня 2024 26 0
Посіви бавовнику на Одещині
Посіви бавовнику на Одещині

З початку травня на Одещині розпочалися експерименти з вирощування бавовнику на дев’яти різних ділянках. Серед них — вісім фермерських господарств та одна ділянка, що належить Українському інституту експертизи сортів рослин.

Загальна площа цих дослідних полів становить близько 5 га, розділених на невеликі ділянки площею від 0,2 до 0,5 га. Для цього в рамках державної ініціативи аграрії отримали майже 100 кг насіння бавовнику.

«Як на Одещині вирощують сировину для виробництва снарядів» детальніше дивіться у відео на YouTube-каналі Куркуль.

Як розповів фермер Микола Златов, найважче було те, що мало досвіду у вирощуванні бавовни. Доводилось шукати інформацію з усіх можливих джерел.

«Інша проблема Бесарабії це волога. Але зважаючи, що у нас є пар, то результат на пару непоганий. До нас полив не доходить, тому в такий спосіб вирішили спробувати, який буде результат», — зазначив фермер.

На полі СФГ «Балкани» вирощують 3 сорти бавовнику. Сіяли з густотою 70 тис. насінин. Проте, за словами фермера, сходів отримали близько 50-60 тис.

«Ми чекали коли прогріється грунт і сіяли 25 травня. І якщо насіння не отримало достатньо вологи, то воно не зійшло. А потім у нас не було 2 місяці дощу», — додав Микола Златов.

Збирати бавовник в господарстві планують вручну, щоб побачити потенціал і врожайність.

Фермер також розповів, що кожного року господарство закладає різні дослідні демо-ділянки. Окрім них у промислових масштабах випробовують агрохімікати на різних культурах.

Читати за темою: Вирощування бавовнику на Одещині — захист від хвороб, урожайність та економіка

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама