Реклама

На Сумщині поблизу російського кордону успішно розвивається органічний ягідник

5 жовтня 2024 14 0
На Сумщині поблизу російського кордону успішно розвивається органічний ягідник
Depositphotos

Агрофірма «Інберрі» з Сумщини, яка розміщена за 3 кілометри від українсько-російського кордону, попри евакуацію населення, обстріли ворогом і постійну небезпеку продовжує свою роботу та вирощує органічну суницю й лохину.

Про це розповіла агрономиня господарства Інна Колосок, пише «Ягідник».

«Наше підприємство не просто має органічний сертифікат, а й дотримується органічної філософії. Важливо, що органіка передбачає не лише відмову від застосування хімічних препаратів. Вона натомість поєднує дуже багато факторів», — зазначила фахівчиня.

За словами Інни Колосок, основна перевага такого типу землеробства полягає в тому, що підприємство постачає на ринок органічно чисту ягоду, яку безпечно можуть споживати діти.

Площа підприємства «Інберрі» сягає 12 гектарів, з яких на 11 гектарах росте лохина, а на 1-му — суниця садова. 

«Ми завойовуємо свого споживача завдяки якості вирощеної продукції. Тобто ми знайшли свою нішу і свого покупця. Крім того, завдяки тунелям ми виходимо на ринок з досить ранньою суницею, саме тому ціна нашої ягоди трохи вища. І попри те, що ми працюємо в північно-східному регіоні України, на ринок ми виходимо майже одночасно з одеситами», — додала Інна Колосок.

Коли в агрофірмі «Інберрі» вивчили ринок і зрозуміли, що на ягідництві можна непогано заробляти, там вирішили вирощувати суницю садову та лохину. Особливість вирощування суниці полягає в так званому конвеєрному вирощуванні, коли рослини ростуть у закритому ґрунті, тобто в тунелях, під агротканиною, а також у відкритому ґрунті. Завдяки цьому вдається отримувати гарантований урожай попри різні погодні умови.

Так, коли навесні 2024 року в регіоні були приморозки, то рослини в тунелях і під агроволокном зовсім не постраждали.

Важливе правило, якого дотримуються у вирощуванні ягід в агрофірмі «Інберрі», полягає в тому, щоб неухильно дотримуватися виробленої технології, запобігати проблемам, виконувати всі необхідні рослинам операції та використовувати лише якісні й перевірені органічні препарати.

Ягідні насадження в агрофірмі «Інберрі» поливають з допомогою системи краплинного зрошення. Загалом, за словами агрономині підприємства, полив — це дуже важливий момент у вирощуванні ягоди, тому цьому питанню варто приділити належну увагу. Так, зрошення рослин контролює автоматизована система, а для поливу використовується тепла вода, яка зберігається та нагрівається в бочках.

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама