Білорусія. Фермери ведуть господарство у зоні відчуження

26 квітня 2016 103 0
Білоруські фермери відкривають бізнес у зоні відчуження
discovery.163.comБілоруські фермери відкривають бізнес у зоні відчуження

Через 30 років після катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції білоруські селяни почали освоювати землі недалеко від зони відчуження, пише dialog.ua.

Виробники запевняють: їхня продукція перевірена і не є небезпечною для життя і здоров'я людей.

Молочна ферма на півдні Білорусі у Гомельській області розташована у декількох кілометрах від Поліського радіаційного екологічного заповідника, де заборонено постійне проживання людей. До Чорнобильської АЕС звідси всього 45 км.

«Нас близькість радіації не насторожує. Молоко по нормах проходить, проблем ніяких», — сказав фермер Микола Чубенок.

У Мінську у державному центрі гігієни та епідеміології після аналізів молока видають результат: вміст радіоактивного стронцію у 10 разів вищий норми.

Фермер Микола Чубенок продає місцевому заводу тисячі літрів молока. Тут результати перевірки спростовують: на їхніх тестах рівень радіоактивності молока набагато нижчий встановлених урядом норм.

Екологи, у свою чергу, обурені тим, що у Білорусі немає державного контролю за подібними товарами — усе списують на відповідальність виробників.

«Весь час існують розмови на рівні чуток, що цю продукцію змішують з чистою продукцією, щоб фон не перевищувався, і вона надходить споживачеві. Ми можемо купити у себе у магазині молоко, м'ясо, яке не перевищує дозу, але, з моєї точки зору, все одно небезпечне для здоров'я», — вважає голова екологічної групи «Зелена мережа» Ірина Сухій.

Після аварії у зоні ураження опинилися більше 2,5 км територій Білорусі. Усі сільгоспугіддя були кинуті, але незабаром за рішенням президента Олександра Лукашенка землі стали знову використовувати.

Медики кажуть, що навіть невеликий вміст радіоактивних ізотопів підвищує ризик захворювання онкологією. З 1986 р. і до цих пір експерти фіксують зростання захворюваності, який не йде на спад.

Виконано за допомогою Disqus