Відсутність держпідтримки обіцяє аграріям складний рік — експерт

1 липня 2015 74 0
Відсутність держпідтримки обіцяє аграріям складний рік — експерт
Latifundist.comВідсутність держпідтримки обіцяє аграріям складний рік — експерт

Прогнози українського врожаю в поточному році цілком оптимістичні. Про це заявив аналітик ринку Ярослав Левицький, пише «ПроАгро».

За його словами, з 2013 р. на ринку намітився тривалий тренд до здешевлення основних сільгоспкультур, як зернових, так і олійних, внаслідок рекордного виробництва та накопичення значних перехідних залишків. Разом з тим, у новому, 2015/16 МР очікується зниження світового виробництва пшениці, що в умовах прогнозованого зростання споживання може надати підтримку цінам на цю культуру.

У 2014/15 МР в країні був зібраний рекордний урожай зерна — 63,9 млн т, а сільськогосподарська галузь стала локомотивом національної економіки, провідним експортером і одним з основних джерел надходження валюти в країну.

«Водночас стресовим фактором для аграріїв стала стрімка девальвація національної валюти, внаслідок якої часом виявлялися паралізованими угоди купівлі-продажу рослинницької продукції, особливо, орієнтованої на експорт. Однак девальвація допомогла сільгоспвиробникам збільшити рентабельність виробництва сільгоспкультур,

Однак, як підкреслив Ярослав Левицький, посівна була проведена більш-менш успішно, і прогнози врожаю в номінованих у гривні », — наголошується в повідомленні.

Знецінення національної валюти призвело до різкого зростання цін на паливо, насіння, добрива, засоби захисту рослин, що разом зі скороченням кредитування аграріїв банками поставило під загрозу проведення посівної кампанії в Україні, особливо весняної її частини.поточному році цілком оптимістичні — в країні буде зібрано, за різними оцінками, 55-62 млн т зернових культур і більше 8 млн т соняшнику, сої та ріпаку.

У новому сезоні Україна не тільки повністю забезпечить свої внутрішні потреби у продукції сільського господарства, але також збереже накопичений експортний потенціал. Разом з тим, плани уряду щодо переведення сільгосппідприємств на загальний режим оподаткування ПДВ, відсутність реальної держпідтримки галузі обіцяє аграріям черговий складний рік, зазначив експерт.

Виконано за допомогою Disqus