Дохід від реалізації молока не повинен враховуватись у субсидію — Лапа

1 липня 2015 46 0
Дохід від реалізації молока не повинен враховуватись у субсидію — Лапа
Dumskaya.netДохід від реалізації молока не повинен враховуватись у субсидію — Лапа

Міністерство аграрної політики та продовольства України пропонує змінити принцип розрахунку житлової субсидії та не враховувати прибуток домогосподарств від реалізації молока. Про це заявив заступник Міністра Володимир Лапа, повідомляє прес-служба відомста.

Він повідомив, що Мінагропрод отримав офіційне роз’яснення Міністерства соціальної політики, в якому йдеться про те, що доходи домогосподарств від реалізації власно вирощеної продукції, мають враховуватись при призначенні житлової субсидії. Це означає, що при реалізації, наприклад, молока за легальними каналами (зокрема, на переробку), доходи від продажу будуть зараховані господарствам до сукупного доходу сім’ї, а отже зменшаться шанси на отримання житлової субсидії.

«Міністерство аграрної політики вкрай стурбоване цією позицією. По-перше, це методологічно невірно, тому що такі доходи не є чистими, оскільки не враховуються витрати на насіння, засоби захисту рослин, корми, ветеринарні препарати, тощо. Це означає, що сума доходів буде штучно завищена і не відповідатиме реальним фактично отриманим доходам», — підкреслив Володимир Лапа.

По-друге, в такому випадку особистим селянським господарствам буде невигідно реалізувати продукцію за легальними каналами, що зменшить обсяги її переробки та збільшить долю нелегального обігу.

«Для прикладу, близько 40% молока, що переробляється в Україні, надходить від домогосподарств. Якщо позиція щодо врахування цих доходів при розрахунку житлової субсидії не буде змінена, одноосібникам буде простіше вирізати худобу, ніж ризикувати субсидією. Особливо беручи до уваги і без того несприятливі ціни реалізації молока за поточної кон’юнктури і втрати традиційних ринків збуту», — заявив заступник міністра.

Володимир Лапа наголосив, що держава лише втратить, зважаючи на звуження бази оподаткування при зберіганні і переробці сільгосппродукції.

«Там, де це можливо, селяни переходитимуть до реалізації продукції за каналами, що не підлягають офіційному контролю, наприклад на відкритих ринках», — резюмував він.

Виконано за допомогою Disqus