Ціни на молоко узгоджуватимуться з усіма учасниками ринку — Краснопольский

2 липня 2015 16 0
Ціни на молоко узгоджуватимуться з усіма учасниками ринку — Краснопольский
15minut.orgЦіни на молоко узгоджуватимуться з усіма учасниками ринку — Краснопольский

Нинішній рівень закупівельних цін на молоко не забезпечує відшкодування витрат на його виробництво. Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства України Ярослав Краснопольский під час наради з представниками громадських галузевих організацій, товаровиробників та торгівельних мереж.

У деяких випадках собівартість молока значно вища, ніж його роздрібна ціна. Така ситуація вимагає узгоджених дій всіх учасників молочного ринку.

«Скорочення сировинної бази, обмеженість експортних можливостей молокопереробних підприємств, низький рівень купівельної спроможності зменшують завантаження виробничих потужностей. Ці аспекти, а також неузгодженість цінової політики знижують прибутковість молочної галузі. Ситуація в галузі погіршується через значну заборгованість торгівельних мереж перед товаровиробниками», — наголосив Ярослав Краснопольський.

Він запропонував представникам галузі подати пропозиції щодо бачення вирішення проблем у молочній галузі.

«У виробництво молока в Україні залучені понад 1,2 млн домогосподарств або 25,7% від їх загальної кількості. Якість молока, закупленого переробниками у населення, вкрай низька — 90% — це другий ґатунок або неґатункове», — зауважив директор Департаменту тваринництва Мінагропроду Микола Кваша.

Учасники наради домовилися переглянути питання ціноутворення за участю виробників, переробників молока, представників торгівельних мереж задля установлення справедливої ціни на ринку молока. Вирішено провести робочу нараду за участю представників Мінекономрозвитку, Держветфітослужби та потенційних експортерів молочних продуктів. Одним із варіантів експорту є відновлення поставок української молочної продукції до Республіки Казахстан. Також учасниками наради запропоновано внести пропозиції до КМУ, Верховної Ради України відновити систему відшкодування ПДВ за реалізоване молоко на переробку фізичним особам, та збереження діючої системи оподаткування для тваринницької галузі. Особливо це важливо для малих та середніх тваринницьких підприємств.

Учасники наради висловили занепокоєння позицією Мінсоцполітики щодо врахування доходів домогосподарств від реалізації тваринницької продукції при розрахунку соціальних пільг, та закликали негайно переглянути та виключити ці вимоги.

В свою чергу, Мінагропрод опрацює конкретні пропозиції учасників наради по розвитку та підтримці галузі тваринництва та включить їх до Стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій на 2015-2020 роки.

Виконано за допомогою Disqus