Фермери зіткнулися зі труднощами збуту полуниці

14 травня 2016 105 0
Ціна на полуницю впаде
Фермери зіткнулися зі труднощами збуту полуниці Ціна на полуницю впаде

Втратили три ринки збуту полуниці — Крим, Донецьку та Луганську області, сказав фермер із Херсона Леонід Кириченко, повідомляє Gazeta.ua.

«Нинішній урожай на рівні минулого року. Але попит упав, у людей немає грошей. Відповідно, ціна буде зменшуватися. Через два тижні кілограм ягоди коштуватиме 13-15 грн», — зазначив він.

За його словами, торік у розпал сезону полуницю продавали по 17 грн, малину по 25-30 грн. Фермери збуватимуть переважно на внутрішньому ринку. Також її скуповують переробні підприємства. Але вони швидко орієнтуються щодо врожаю і починають занижувати ціну для фермерів. Вигідно везти полуницю у Польщу, Білорусь, навіть враховуючи дорогу доставку.

«Рання черешня коштує 40-50 грн/кг. Сади ростуть переважно у Запорізькій і ­Херсонській областях. Насаджень за останні роки не побільшало, бо вкладати у них не дуже вигідно. Цього року не було заморозків, тому врожай чекаємо хороший. Найвигідніше заморожувати ягоди й продавати за кордон. Розраховуються валютою. В Україні полуницю веземо в центральні області, де немає великих полів. Торік продавали по селах, пропонували купувати оптом на варення по 10 грн. У Київ доставляти невигідно, там страшна конкуренція», — зазначив фермер із Миколаєва Олексій Суботін.

Виконано за допомогою Disqus