В Україні запустять земельний eBay

20 травня 2016 63 0
Орендувати землю можна буде сидячи у кафе
postfactum.ks.uaОрендувати землю можна буде сидячи у кафе

Держслужба з геодезії, картографії та кадастру запустить проект з поки що робочою назвою «земельний eBay», заявив в інтерв'ю «НВ бізнес» голова Держслужби з геодезії, картографії та кадастру Максим Мартинюк.

«Але по-перше, це вимагає технічних рішень, хоча це не найбільша проблема, ми над нею працюємо. Зокрема, підписали меморандум про розвиток електронних аукціонів на основі технології Blockchain. Це нова ідея, яка підтримується широкою громадськістю. Але є куди більш глобальна проблема законодавчого врегулювання цього питання. На жаль, у Верховній Раді законопроекти, пов'язані з землею, розглядаються не так швидко, як нам би хотілося», — зазначив він.

За його словами, необхідно прийняти законопроект, яким у правовому полі можна буде врегулювати порядок проведення аукціонів в електронному вигляді. Тому що зараз всі процедури виписані тільки під особисту присутність.

«Ідея полягає в тому, що будь-яка людина може з комп'ютера або смартфону взяти участь у торгах, що різко розширить кількість учасників», — повідомив Максим Мартинюк.

На його думку, зараз це пов'язане з рядом чисто організаційних складнощів – так виписана процедура. Ось, наприклад, ви хочете купити землю у Полтавській області. Вам треба сісти і поїхати у Полтавську область. Вам треба знати, коли буде проходити цей аукціон, зробити ще енну кількість всяких операцій: зареєструватися, і сплатити реєстраційний внесок і так далі.

«При запуску онлайн-майданчика всі ці процедури, може бути, теж збережуться але ви той самий внесок зробите карткою, реєстрацію зробите через банк ID участь у торгах ви візьмете дистанційно… Звичайно, за часом аукціон буде фіксований, але ви зможете брати участь у ньому, сидячи у кафе», — підсумував він.

Виконано за допомогою Disqus