Яблучний сезон в Україні провалився

29 травня 2016 74 0
Ціна на яблука побила антирекорд
jabluka.ub.uaЦіна на яблука побила антирекорд

На сьогодні українські садівники змушені відвантажувати яблуко за рекордно низькими цінами за останні 6 років, повідомляє «АПК-Інформ: овочі і фрукти».

Реалізація основних обсягів яблук сьогодні ведеться у межах 4-9 грн/кг у залежності від сорту, якості та розміру партії, у той час як рік тому ця продукція в Україні пропонувалася у середньому у 3 рази дорожче!

Знизити ціни до рекордних показників українські садівники змушені навіть при тому, що обсяг імпорту яблука в Україні у цьому сезоні один з найнижчих мінімум за останні 10 років! Так, з липня 2015 р. по квітень 2016 р. українські імпортери закупили всього 17,1 тис. т яблука, у 3,2 що рази менше, ніж у той же період сезону 2014/15.

Настільки різке зниження імпорту аналітики ринку пов'язують з подорожчанням імпортної продукції на ринку України на тлі девальвації гривні.

Крім того, у країні у цьому сезоні спостерігався надлишок пропозиції яблука місцевого виробництва.

У 2015 р. українські садівники зібрали другий за величиною врожай яблука за останні 5 років, але зіткнулися з величезними проблемами з його реалізацією. Так, експорт яблука у поточному сезоні з України впав до мінімальних показників за всю історію незалежності країни. Пов'язано це, в основному, із забороною на поставки української плодоовочевої продукції у Росію, яка раніше виступала головним імпортером українського яблука. При цьому поставки цієї продукції на російський ринок через Крим на сьогодні також неможливі. Як результат, українські садівники змушені збувати наявний обсяг яблука на внутрішньому ринку, де попит сьогодні також вкрай низький.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою