Прибутковість виробництва ‪молока‬ впала на 11% — Ярмак

3 червня 2016 102 0
Чого  чекати молочникам?
volynnews.comЧого чекати молочникам?

Прибутковість виробництва ‪молока‬ в Україні у травні 2016 р., згідно Українським молочним індексом (УМІ), що розраховується щомісячно молочним проектом ФАО в Україні, впала на 11% у порівнянні з квітнем, що є традиційною сезонною тенденцією для нашої країни.

Про це на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook написав економіст департаменту технічного співробітництва ФАО Андрій Ярмак.

За його словами, при цьому, основною причиною падіння було не зниження закупівельних цін на молоко, а зростання вартості концентрованих ‪‎кормів‬. Набір концентратів подорожчав за місяць відразу на 8%, причому соняшниковий шрот — аж на 14%.

«Отже, прибутковість виробництва молока у травні 2016 р. була приблизно такою самою, як і рік тому (на 2% вищою), та найнижчою з вересня 2015 р. При цьому вона була нижчою, ніж у травні 2014 р. на 11% і нижчою ніж у травні 2013 р. на 26%», — зазначив він.

Також додав, що консолідований УМІ за перші п'ять місяців 2016 р. був, при цьому, на 15% вищим, ніж за той самий період 2015 р., але на 35% нижчим, ніж у 2014 р.

«Враховуючи катастрофічну ситуацію з експортом молокопродуктів з України, який відстає від минулорічного на 50%, цінова ситуація на ринку сирого молока у травні говорить про необхідність подальшого зниження цін на молоко для активізації більш масштабного експорту», — сказав експерт.

Отже, на його думку, цілком імовірно, що індекс УМІ в червні знизиться ще на 5-7%, що може зробити червень 2015 р. найменш прибутковим для виробників сирого молока за останні шість років.

Виконано за допомогою Disqus