На Дніпропетровщині для фермерів збудують Перший кооперативний елеватор

16 червня 2016 125 0
На Дніпропетровщині будують перший кооперативний елеватор на кошти уряду Канади
elevatorist.comНа Дніпропетровщині будують перший кооперативний елеватор на кошти уряду Канади

У Васильківці Дніпропетровської області тривають роботи з будівництва Першого кооперативного елеватора на кошти уряду Канади, повідомляє Еlevatorist.com.

ТОВ «Перший кооперативний елеватор» заснований сільськогосподарським кооперативом «Зерновий» у рамках реалізації «Проекту розвитку зерносховищ і сільськогосподарських кооперативів в Україні» (Канадського кооперативного зернового проекту).

У кооператив об'єдналися близько 40 невеликих фермерів Дніпропетровщини, земельний банк яких складає від 100 до 500 га. Побудувати власні потужності для зберігання нікому з членів цього об'єднання не під силу — занадто дорого. Що ж стосується співпраці з елеваторами, які знаходяться у регіоні, фермери знаходять у ній багато мінусів.

«На елеваторах зацікавлені поставити нашому зерну нижчий клас, більш високі вологу і засміченість. Коли проводяться ці аналізи, у лабораторію нас не пускають. Крім того, елеватори, які працюють у регіоні, є посередниками великих трейдерів. Це означає, що здаючи свою продукцію на зерносховище, ми можемо продати зерно тільки цьому елеватору. Я виходила один раз безпосередньо на Cargill, вони були готові купити у мене зерно, але тільки за згодою елеватора, на якому воно зберігається. А навіщо цьому елеватору давати згоду, якщо він сам може продати його Cargill, але дорожче?», — сказала фермер Людмила Сушко.

За її словами, через такі схем при продажу зерна дрібні фермери багато втрачають.

«Щоб допомогти дрібним і середнім товаровиробникам поліпшити своє економічне становище, «стати на ноги», і будується цей елеватор», — зазначає менеджер проекту, який представляє Канаду в Україні, Сергій Курдицький.

За його словами, канадська сторона бере на себе всі ризики щодо фінансування будівництва першої черги елеватора.

«Для України — це грант, тобто кошти не повертаються до Канади. Для самого кооперативу — це гроші, що вертаються. Що це означає? Члени кооперативу безкоштовно користуються елеватором з умовою, що після того, як вони отримають прибуток від діяльності цього підприємства, протягом найближчих 5 років самостійно побудують другу чергу зерносховища. Завдяки елеватору у них повинен з'явитися прибуток, який генерується цим інструментом. Ми даємо їм як мінімум три можливості: перша — продати зерно «далі», друга — продати його пізніше, і третя — зібрати великі партії і продати або далі, або пізніше. Усе це збільшує прибуток», — пояснив Сергій Курдицький.

Виконано за допомогою Disqus