Голландські вчені довели, що на Марсі можна вирощувати сільгоспкультури

24 червня 2016 76 0
На Марсі можна вирощувати овочі і злаки
sadigorod.comНа Марсі можна вирощувати овочі і злаки

Вчені з голландського Університету Вагенінген довели, що на поверхні Марса можна вирощувати редиску, горох, жито і помідори, придатні для вживання людиною, пише ТААС, посилаючись на Тhe Guardian.

Для дослідження вчені використовували розроблений NASA ґрунт, ідентичний ґрунту Марса. З 2013 р. фахівці успішно виростили у ньому десять різних видів овочів і злаків.

При цьому, як показали останні тести, редиска, горох, жито і помідори не містять важкі метали у небезпечній для людини кількості. Відносно шести інших сільськогосподарських культур, у тому числі картоплі, необхідно провести додаткові дослідження, щоб довести, що вміст кадмію, міді та свинцю у них не загрожує життю людини.

«Це багатообіцяючі результати. Ми дійсно можемо їсти редиску, горох, жито і помідори, вирощені на Марсі», — сказав еколог Вегер Вамелінк, який бере участь в проекті.

На думку фахівців, пілотовані польоти на Марс стануть реальністю у найближчі десятиліття. При цьому вчені впевнені, що перші запаси продовольства поселенці зможуть привести з собою, але потім їм доведеться самостійно вирощувати сільськогосподарські культури, щоб вижити.

«Тому вже зараз важливо проводити якомога більше випробувань. У перших поселенців повинен бути доступ до широкого набору різних культур, коли вони відправляться на Марс», — підкреслює він.

Виконано за допомогою Disqus