Зменшити ризик захворювання на АЧС допоможе комбікорм

8 вересня 2016 86 0
Як свиноферми можуть підвищити рівень безпеки щодо захворювання свиней на АЧС?
kramar.uaЯк свиноферми можуть підвищити рівень безпеки щодо захворювання свиней на АЧС?

Попри те, що у світі не існує вакцини від африканської чуми свиней (АЧС), кожен фермер може зробити ряд заходів, які допоможуть йому підвищити рівень захисту господарства, заявив Кurkul.com заступник директора Інституту ветеринарної медицини НААН України, кандидат ветеринарних наук Микола Стасюк.

За його словами, свинофермам іноді важко утримувати належний рівень біозахисту у великих комплексах, але треба намагатись йти у цьому напрямку.

Читати по темі: АЧС: як свиноферми можуть підвищити рівень безпеки?

«Починайте з санпропускника і закритого режиму роботи. Далі слідкуйте над тим, щоб працівники господарства не тримали вдома свиней. Закритий режим роботи може гарантувати не занесення збудника. Необхідне відлякування птахів, допоможе і періодичне обсипання території господарства хлорним вапном. Слідкуйте за комбікормовою групою, щоб вона була з благополучних зон по АЧС. Для фермерів переорієнтуватись на комбікорм з іншого регіону часом навіть простіше, ніж для інтегрованих холдингів. Щоденний огляд тварин теж не завадить. Намагайтесь витримувати на карантині свиней, які завозяться в господарство. І останнє – не приховуйте випадки загибелі», — наголосив Микола Стасюк.

При цьому експерт нарікає на те, що часто при виявленні АЧС люди не здають свиней, а забивають. Це призводить до ще гірших наслідків для всієї галузі.

«Наприклад, якщо в якомусь селі знайдено АЧС, то всі свині мають вилучатись. В законодавстві прописана компенсація. Її виплачують з резервних фондів. Компенсація має перевищувати ринкову ціну. Та люди часто не здають свиней. Швиденько забивають, користуються законодавчим нюансом: можна вилучати тільки живу свиню. Але вірус АЧС може утримуватись у солонині і ковбасних виробах понад півроку. Якщо заморожене сало перевезти, то відбувається і переміщення збудника. Далі все зроблять механічні перенощики – люди та комахи. Всі ми розуміємо, що віддавати свиней важко. Тим більше, компенсація часто виплачується із затримкою. Але ще гірший варіант — дорізання і збування свинини», — попередив експерт.

Також він додав, що ситуація з африканською чумою свиней в Україні дійсно загрозлива. Як правило, проблеми починаються тоді, коли треба проводити заходи з ліквідації і профілактики захворювання, щоб не було розповсюдження. Часом відсутні кошти і фахові спеціалісти. Але в будь-якому разі профілактика на порядок дешевша. Тому Україні дійсно необхідно повторити досвід європейських країн, створити відповідіні комісії та залучити фахівців, щоб забезпечити прогнозування розвитку АЧС і напрацювання методів протидії.

Виконано за допомогою Disqus