У Сільських традиціях гинуть свині

8 вересня 2016 96 0
АСУ закликала активістів до діалогу з керівництвом свинокомплексу Сільські традиції
ua.all.bizАСУ закликала активістів до діалогу з керівництвом свинокомплексу Сільські традиції

Асоціація свинарів України (АСУ) закликає активістів, які заблокували свинокомплекс «Сільські традиції» у Полтавській області, почати діалог з керівництвом, повідомив президент Асоціації Артур Лоза, пише Latifundist.com.

«Конфлікт вже знаходиться у гострій фазі і знайти якісь оптимальні рішення буде складно. Позиція Асоціації чітка і зрозуміла: у будь-якому випадку потрібно вести діалог, переговори», — зазначив він.

Читати по темі: На Полтавщині заявили про рейдерське захоплення свинокомплексу

Про актуальну ситуацію на підприємстві розповів заступник директора Роман Калатур. Він зазначив, що активісти розмовляти з керівництвом комплексу не захотіли.

«Було висунуто єдину умову — негайно закрити підприємство, а свині, якщо не вивезете, то нехай дохнуть», — розповів представник підприємства.

Читати по темі: «Проблемний» свинокомплекс на Полтавщині закриють

Також Роман Калатур додав, що падіж свиней у результаті блокування комплексу може привести до більш серйозних екологічних наслідків. Уже зараз, за ​​його словами, на підприємстві почався падіж свиней від холоду.

«У разі незабезпечення тварин кормами ми матимемо картину, при якій створюється дуже серйозна загроза епідеміологічної ситуації у районі. З масовою загибеллю тварин при відсутності можливостей для їх утилізації буде поширюватися трупна отрута, інфекційні захворювання», — сказав Роман Калатур.

Він пояснив, що за вимогою місцевих жителів керівництво прийняло рішення модернізувати очисні споруди, але для того, що б закінчити роботу, потрібно забезпечити доступ співробітників до комплексу. На сьогодні очисні споруди готові тільки на 30%.

Присутній на конференції науковий керівник науково-екологічної групи «Потенціал-Еко» Володимир Рогов наголосив, що новий комплекс очисних споруд повністю відповідає екологічним нормам.

«З точки зору очисних споруд я можу сказати, що зроблена тільки перша черга. Це приблизно 30%, але технологія закладена правильно», — сказав Володимир Рогов.

Наостанок Роман Калатур повідомив, що обласна влада прийняла рішення закрити свинокомплекс до 1 листопада 2016 р.

«З боку влади прийнято рішення про негайне закриття свинокомплексу. Керівництву були поставлені ультимативні вимоги до 1 листопада вивезти все поголів'я і припинити діяльність, після чого місцеві жителі нададуть доступ до кормів. Але реально законних підстав для закриття підприємства немає, і повноважень у представників обласної влади приймати рішення про закриття підприємства також немає», — підкреслив він.

Заступник керівника «Сільських традицій» все ж закликав владу до діалогу з цього питання з метою поставити крапку конфлікті.

Виконано за допомогою Disqus