Мінагропрод закрив очі на проблеми одноосібників — думка

4 жовтня 2016 84 0
Вадим Івченко, народний депутат України
kurkul.comВадим Івченко, народний депутат України

Сьогодні уряд майже не працює з особистими селянськими господарствами (ОСГ), заявив у своєму блозі на LB.ua народний депутат України Вадим Івченко.

За його словами, вони не мають статусу сільгосптоваровиробника, не отримуватимуть пенсій та інших соціальних пільг.

«Необхідно залучати їх до організованого ринку та обігу сільськогосподарської продукції, але створити таку програму, якою тим, хто оформлює господарство як сімейну ферму — надається разова безповоротна допомога», — зазначив народний депутат.

Також додав, що далі потрібно розробити бюджетну програму «Державна підтримка сімейних фермерських господарств» у якій передбачити фінансове стимулювання трансформацій особистих селянських господарств у СФГ, часткове відшкодування вартості будівництва сільськогосподарських приміщень, кредитних на придбання вітчизняної сільськогосподарської техніки. Також потрібно постійно проводити навчання голів СФГ (сільськогосподарське дорадництво) бухгалтерському обліку, юридичних основ господарювання та стимулювати господарства до об'єднання у кооперативи.

«Це перше. Друге. Усі скаржаться, що вартість 1 л молока, яке здається одноосібниками, — дуже низька. Але, що зроблено урядом для виправлення ситуації? Для дотримання гігієни доїння? Нічого! Має бути програма по закупівлі доїльних апаратів. А що зроблено для того, аби кооперативи, які вже існують, мали всі інструменти для покращення якості молока — експрес лабораторії та охолоджувачі? Нічого...», — пояснив Вадим Івченко.

За його словами, якби такі програми впроваджувались — тим самим піднялася ціна на молоко, яке здає ця частина населення навіть у посередників. Оскільки головною причиною низької вартості закупівельники висловлюють саме низьку якість сировини.

«І це далеко не повний список, що потрібно зробити. Вважаю, що з цією категорією сільгосптоваровиробників потрібно постійно працювати. А Мінагропрод робить недостатньо рішучі кроки у цьому напрямку», — підсумував Вадим Івченко.

Виконано за допомогою Disqus