Молдова. Фермери протестуватимуть через скорочення дотацій

6 жовтня 2016 95 0
Затримки по субсидіях і важкі погодні умови довели багатьох аграріїв до банкрутства
eadaily.comЗатримки по субсидіях і важкі погодні умови довели багатьох аграріїв до банкрутства

Фермери Молдови готують масові протести проти скорочення дотацій на сільське господарство, пише MilkNews з посиланням на ТАСС.

Про це заявив голова Національної федерації фермерів і колишній міністр сільського господарства Молдови Валерій Косарчук.

«Ми не бачимо іншого способу захистити свої інтереси, як вийти на масовий протест і мітингувати поки наші вимоги не будуть виконані», — сказав він.

Валерій Косарчук підкреслив, що затримки по субсидіях і важкі погодні умови довели багатьох аграріїв до банкрутства.

«За всю історію Молдови жоден уряд не дозволяв собі так ставитися до селян. З цього можна зробити висновок, що аграрний сектор і розвиток села більше не у пріоритетах уряду. Він просто виганяє людей з країни», — сказав Валерій Косарчук.

Молдавські аграрії вже влаштовували акції протесту у минулому році через затримку з виплат субсидій. Тоді фермери почали перекривати автошляхи сільгосптехнікою, місцева влада вирішила піти на поступки. Переговори з представниками галузі вів прем'єр-міністр Кирило Габуріч і голова парламенту Андріан Канду.

Читати по темі: Всеукраїнський аграрний страйк 4.10.16 — ОНОВЛЮЄТЬСЯ

Як зазначив Валерій Корсачук, тоді аграріям пообіцяли анулювати податок на прибуток, ПДВ знизити, забезпечити доступ до дешевих кредитів, виключити затримки по субсидіях і створити наглядову раду, яка б контролювала витрати бюджетних коштів.

Він уточнив, що більшість зазначених кроків так і не були виконані. У Молдові пройшло скорочення субсидування сектора сільського господарства після рішення держави про відновлення співпраці з МВФ. Прийняті законопроекти викликали невдоволення з боку опозиції. Тоді уряду Павла Філіпа було висловлено вотум недовіри, але він не отримав парламентської більшості.

Виконано за допомогою Disqus