Аграрний комітет почав розгляд питання продовження мораторію

6 жовтня 2016 22 0
Засідання аграрного комітету
agropolit.comЗасідання аграрного комітету

На засіданні аграрного комітету розглядають законопроект №5123-1 про продовження мораторію на продаж сільськогосподарських земель, повідомляє Аgropolit.com.

«№5123-1 — про продовження мораторію на 1 рік. Це компромісна пропозиція голів фракцій, яку сьогодні ми всі підтримали. Хоча ми, як Радикальна партія, вважаємо, що мораторій має бути продовжений на 5 років, але якщо й на 1 рік. То таким чином протягом наступного року ми нарешті приймемо закони, які дадуть можливість бути господарями українським селянам, а не зайдам, які за 3 копійки скуплять землю. Ми б хотіли, щоб у законі було передбачено заборону на емфітевзис — це фактично безплатна передача землі за безцінь», — заявив лідер радикалів Олег Ляшко.

Він відкликав з парламенту свій законопроект про мораторій №4727.

Лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко також відкликала на користь спільного законопроекту свій варіант — №5123. Вона наголосила на одному пункті, який є головною умовою перед відкриттям ринку.

«Не можна переходити до ринку землі, доки не створили потужну систему фермерських господарств. Не лише великі компанії мають право отримувати прибуток від українських чорноземів», — заявила вона.

Паралельно вона озвучила ще одну умову, за якої її фракція підтримає земельний компроміс по мораторію.

«Дуже спокусливо виглядає емфітевзис, який цікавить власників великих компаній. Але ми не можемо продаж землі припинити і залишити ще гірший інструмент — емфітевзис. Дайте відкладемо приватні інтереси у бік і подумаємо, як держав житиме наступні 100 років. Давайте введемо мораторій і на емфітевзис», — підсумувала у своєму виступі Юлія Тимошенко.

Стежте за засіданням аграрного комітету на Аgropolit.com.

Виконано за допомогою Disqus