Ситуація із сертифікацією зерна в Україні стала критичною

20 жовтня 2016 85 0
Сертифікація українського зерна опинилася поза законом
ntv.ruСертифікація українського зерна опинилася поза законом

На сьогодні ситуація із сертифікацією зерна в Україні є критичною, так як Державну інспекцію сільського господарства ліквідували, а нового органу не створено, тому фактично зерно вироблене в Україні останнім часом опинилося поза законом. Про це повідомляє Українська зернова асоціація, пише «УНН».

«З 10 жовтня 2016 р. працівники приступили до виконання посадових обов’язків і до 1 листопада ми будемо працювати, хоч кількість працівників значно скорочено. Будемо продовжувати виконання обов’язків до моменту появи нового органу, тож на законних підставах продовжуємо видачу сертифікатів. Всі ті, хто подавали заявки на сертифікацію озимих, отримали документи вчасно. Сьогодні ми здійснюємо перевірку кукурудзи та соняшнику під весняний посів згідно заявок, які були подані до 30 червня. Всі покладені на нас зобов’язання ми виконаємо у повному обсязі. Тому заяви, що сертифікація не здійснюється взагалі — неправда. Це не інакше, як роздмухування проблеми», — прокоментував голова інспекції Юрій Заставний.

За словами директора ТОВ «Науково-дослідний інститут сої» Валерія Хаджиматова, у законі про «Про насіння та садивний матеріал» немає такого органу, як Держсільгоспінспекція. Зміни вступили в дію влітку і будь-які розпорядження, які продовжували існування установи, є незаконними.

«Всі сертифікати, які були видані цим органом після липня — це фактично папірці, які не мають законної сили», — вважає він.

Експерти констатують, що в Україні склалась парадоксальна ситуація, коли все насіння, яке вироблене в Україні за останній час фактично не має права «на життя» — не може продаватися ні в Україні, ні за її межами. Як пояснюють експерти, посівна озимих, яка відбулась восени, уже була поза законом.

Окрім того, експерти зазначають, що «завдяки» подібним законодавчим прогалинам кількість контрафактного та завезеного вчорну насіння без документів ризикує уже до кінця року зрости в рази. Якщо раніше контрафактну та нелегальну продукцію хоч якось вдавалось стримувати, то на сьогодні підпільним виробничим цехам та компаніям-одноденкам фактично розв’язали руки.

Виконано за допомогою Disqus