Агросектор покриє потреби у тепло- та водопостачанні муніципального сектора України — ООН

21 жовтня 2016 78 0
ООН пропонує українцям обігрівати муніципальну сферу соломою і лушпинням насіння
West VoicesООН пропонує українцям обігрівати муніципальну сферу соломою і лушпинням насіння

Солома і лушпиння насіння може повністю покрити потреби у теплопостачанні та гарячому водопостачанні усього муніципального сектора України.

Про це заявив керівник проекту «Розвиток та комерціалізація біоенергетичних технологій у муніципальному секторі в Україні» Володимир Лященко, повідомляє «Аналітична служба новин».

За допомогою спеціальної програми ООН і коштом Глобального екологічного фонду деякі українські школи, дитячі садочки та інші муніципальні будівлі зможуть перезимувати в теплі, при цьому, ще й заощадивши на опаленні.

Заступник генерального секретаря ООН, директор Регіонального бюро по країнах Європи і СНД Програми розвитку ООН Джихан Султаноглу зазначила, що Україна – найбільший експортер зернових, насіння соняшнику та цукрових буряків у світі, а тому повинна використовувати свої можливості.

«Ми не повинні розглядати відходи сільськогосподарського виробництва як просто відходи, викидаючи їх. Ми повинні ними користуватися», – сказала вона.

Днями в Національному еколого-натуралістичному центрі МОН України запустили три котли, які працюють на біопаливі – солом'яних пелетах. Потужність кожного – 220 кіловат, разом вони зможуть обігрівати 2200 кв. м.

«У порівнянні з минулим опалювальним сезоном цього року Центр зможе заощадити в чотири з половиною рази більше коштів. Ми знаємо, що минулого року він закупив газу на 1,5 млн грн, а сьогодні для закупівлі солом'яних пелет необхідно лише 370 тис. грн на весь опалювальний сезон», – зазначив Володимир Лященко.

За словами керівника проекту, використання біопалива для України не в новинку, однак переважно на опалення йде деревина.

«Якщо враховувати, що лісових ресурсів у нас мало, треба диверсифікувати поставки біомаси, зокрема соломи, якої дуже багато в Україні. Солома може повністю покрити потреби в теплопостачанні та гарячому водопостачанні усього муніципального сектора», – зазначив він.

Україна разом ще з 193 країнами світу підписали цю програму ООН, що діятиме до 2030 р.

«Я дуже рада бачити, що в Україні йде робота з утеплення та модернізації будівель, шкіл, державних установ. І все задля того, щоб Україна стала більш енергоефективною, і при цьому завдавала менше шкоди навколишньому середовищу. А встановлення котлів на біомасі для опалення в 17 тисячах шкіл дозволить скоротити витрати на енергію на 60%», — зазначає представниця ООН.

Виконано за допомогою Disqus