ЄС. Виробники органіки перейдуть на електронну систему сертифікації продукції

29 жовтня 2016 37 0
В ЄС запропонували запровадити електронну систему сертифікації органічної продукції
habinfo.ruВ ЄС запропонували запровадити електронну систему сертифікації органічної продукції

Європейська комісія (ЄК) запропонувала створення нової електронної системи сертифікації для імпортної органічної продукції, яка спрямована на поліпшення простежуваності цих продуктів і зниження ризику потенційного шахрайства, повідомив виконавчий орган ЄС, пише «АПК-інформ: овочі і фрукти».

«Ця система дозволить не тільки спростити роботу операторів ринку, тим самим сприяючи торгівлі, але також надасть можливість підвищити рівень довіри споживачів до органічної продукції», — заявив комісар сільського господарства Філ Хоган.

Постанова ЄК про перехід на електронну систему сертифікації вступить в силу протягом 6 місяців після того, як будуть розглянуті рекомендації Рахункової палати від 2012 р., а також запити від деяких держав-членів ЄС, які повідомляли про труднощі в контролі за пересуванням органічної продукції та відсутності узгодженості в системі контролю сертифікації при імпорті.

Для впровадження інноваційної системи потрібна розробка нового електронного сертифіката в рамках системи Громадської системи відстежування (Community traceability system), яка забезпечує відповідальним органам ЄС постійний доступ до інформації про імпортовану продукцію.

Запуск нової системи сертифікації планується у квітні 2017 р. У перші кілька місяців виробники органіки зможуть реєструвати свою продукцію як в електронному, так і в паперовому вигляді. Повний перехід на електронну систему сертифікації планується до жовтня 2017 р.

Українські фермери лише роблять перші кроки в напрямку органічного виробництва. Тим не менше, вже є чим похвалитися. Станом на 2014 р. в Україні зареєстровано 182 органічних господарства. А загальна площа с/г угідь та кількість органічних господарств зросла з 164,4 тис. га у 2002 р. до 400,8 тис. га у 2014 р. Ми порівняли по областях площі органічних сільськогосподарських угідь в Україні, а також визначили, що Київська область тримає першість у виробництві «без хімії». Джерело інформації: Агробізнес 2015.

Виконано за допомогою Disqus