У Кореї розробляють «антистресові» препарати для сільгоспкультур

27 жовтня 2016 83 0
Учені працюють над тим, щоб убезпечити селян від можливих неврожаїв
kurkul.comУчені працюють над тим, щоб убезпечити селян від можливих неврожаїв

Вчені Республіки Корея активно готуються до глобальних кліматичних змін — у країні проводяться численні дослідження для розробки препаратів, які, як передбачається, дозволять флорі нашої планети легше пристосуватися до прийдешніх перепадів атмосферних температур і вологості, повідомляє «ТАСС».

Як повідомило на офіційному сайті південнокорейське Управління із захисту прав інтелектуальної власності, за останні 10 років виробничі підприємства і НДІ подали в країні близько 340 заявок на патентування винаходів і нових продуктів з адаптації сільськогосподарських культур до кардинальних трансформаційних процесів навколишнього середовища. До переліку найбільш перспективних розробок, згідно з доповіддю, потрапили добрива з добавкою абсцизової кислоти — гормону рослин, що приводить їх в стан спокою.

«При зміні кліматичних умов ця речовина виділяється автоматично, що приводить до закупорки пір у стебел. В результаті вони втрачають менше рідини, рослина стає більш життєздатною. Однак під впливом сонячних променів кислота швидко втрачає свої корисні властивості, що суттєво ускладнює її застосування для потреб сільського господарства», — йдеться в документі.

Влада прагне убезпечити селян від можливих неврожаїв, в зв'язку з чим ведуть роботу по розширенню сфери виробництва «аграрних антистресових продуктів». Очікується, що вони дозволять знизити негативний ефект від адаптації садів, городів і полів до прогнозованих глобальних змін навколишнього середовища.

«Поряд з біотехнологіями важливо застосовувати інформаційні напрацювання — завдяки їм сільське господарство розвиватиметься стабільніше», — наголошується в доповіді.

У створенні адаптаційних препаратів для рослин в країні беруть участь не тільки компанії і лабораторії Республіки Корея — в минулому році близько 3% заявок на патентування подали іноземні особи та організації. Південнокорейські розробки стають все більш незалежними від зарубіжних технологій, частка яких аж до 2015 р. ніколи не опускалася нижче 7%. В середньому за минуле десятиліття кожен десятий новий «аграрний антистресовий продукт» на півдні Корейського півострова декларувався представниками інших держав.

Виконано за допомогою Disqus