Більше 70% озимих може не перезимувати

21 листопада 2016 97 0
Посіви знаходяться на рівні фазового стану минулого року, а це мінімальна готовність до зими.
vkurse.uaПосіви знаходяться на рівні фазового стану минулого року, а це мінімальна готовність до зими.

В Україні посівів, які готові для зимівлі, всього 30-35% від загальної площі сівби озимих зернових. Решта посівних знаходяться у фазі початку сходів. При м'якій зимі ці рослини перезимують, проте при -15С та безсніжжі врожай озимих може загинути. Про це пише «АПК-Інформ».

На тих культурах, які сіялись вже в листопаді, навряд чи будуть отримані сходи.

«Для безпечної зимівлі рослини необхідно, щоб сформувався вузол кущіння, який знаходиться на глибині 3-5 см в грунті, і щоб утворилося від 3 до 5 стебел, які навесні дадуть урожай. Для нашої зими фаза сходів є недостатньою, так як в цій фазі ще не сформовані корені рослин, і навіть при невеликих морозах рослина загине», — говорить начальниця відділу агрометеорології гідрометцентру Тетяна Адаменко.

«За довгостроковими прогнозами, в грудні очікується середньомісячна температура в межах норми — від 0 до -2С. Однак всередині цього місяця можуть бути періоди похолодання до -15С, і може очікуватися аномально тепла погода, коли температура підвищиться до 15С. У першому випадку посіви можуть пошкодитися, а в другому — підрости», — додає Тетяна Адаменко.

Виконано за допомогою Disqus