Україна може вирощувати до 60 тис. т рису — Лапа

23 липня 2015 89 0
Україна може вирощувати до 60 тис. т рису — Лапа
Хcook.infoУкраїна може вирощувати до 60 тис. т рису — Лапа

Посівні площі рису в Україні у 2012 р.-2013 р. становили близько 24-25 тис. га. Після анексії Автономної республіки Крим посівні площі, які залишись на контрольованій Україною території, зменшилися до 10-11 тис. га. Ми втратили більше половини посівних площ, відповідно суттєво знизився і врожай. Якщо до анексії Криму урожай рису становив близько 150 тис. т щороку, то наразі орієнтовно становитиме до 65 тис. т.

Про це повідомив заступник міністра аграрної політики та продовольства України Володимир Лапа в інтерв’ю телеканалу ICTV, пише сайт Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Як зазначається у повідомленні, за його словами, навіть до анексії Криму Україна була залежна щодо імпорту.

«Після анексії імпорт збільшився. Наприклад, в 2014 р., у порівнянні з 2013 р., його обсяги зросли з 68 тис. т до 84 тис. т. Загалом в Україні для внутрішнього споживання потрібно 180 тис. т рису. Україна спроможна виробляти 60 тис. т. Тобто потреба в імпорті становить близько 120 тис. т. Вирощуванням рису займаються два регіони: Одещина та Херсонщина», — сказав Володимир Лапа.

Він додав, що питання забезпечення країни рисом значною мірою залежить від відновлення системи іригації.

«Нині проводимо активні консультації з Мінприроди та зі Світовим банком щодо відновлення системи зрошення в Україні. Напрацьовуємо окремий спільний проект із Світовим банком. Має бути проведений детальний аудит наявної системи зрошення. За рахунок залучення фінансування суттєво покращимо ситуацію із вирощуванням рису. Адже від цього залежить розвиток виробництва цієї культури на півдні України», — зауважив заступник міністра.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою