Держзаводи виробляють лише 3% насіння кукурудзи від загальної потреби

22 листопада 2016 62 0
У державному підпорядкуванні на сьогодні немає жодного сучасного кукурудзообробного заводу
kurkul.comУ державному підпорядкуванні на сьогодні немає жодного сучасного кукурудзообробного заводу

У державному підпорядкуванні на сьогодні немає жодного сучасного кукурудзообробного заводу.

Про це повідомив на загальних зборах НААН завідувач відділу селекції і насінництва зернових культур ДУ ІЗК, доктор с/г наук, академік НААН Борис Дзюбецький.

«Існуючі заводи у системі Академії, побудовані у 40-50 р.р., здатні виробити до 3000 т F1 не найкращої якості, що менше 3% від загальної потреби країни в насінні кукурудзи. За таких обставин не доводиться сподіватися на значне розширення об’ємів впровадження вітчизняних гібридів у виробництво», — зазначив він.

За його словами, найкращим виходом із цього становища є комерціалізація селекційно-насінницьких установ, створення приватно-державних компаній, в т.ч. і з зарубіжними компаніями, залученнями інвесторів при вирішенні фундаментальних розробок у галузі селекції, біотехнології, захисту рослин і ін.

«Це сучасне вирішення питання підвищення нашої конкурентоздатності на ринку насіння, де сьогодні вирішальну роль відіграють великі міжнародні корпорації, які поєднують селекційно-насінницьку діяльність з виробництвом захисту рослин, сертифікацією насіння та ін. Необхідно виробити єдині правила співіснування з ними, що дозволить отримати безцінний досвід з організації маркетингу насіння, якісного його виробництва, захисту прав оригінаторів гібридів». — підсумував Борис Дзюбецький.

Виконано за допомогою Disqus