Закон про органічне виробництво виведе Україну з чорного списку імпортерів — Березовська

2 грудня 2016 84 0
Українське органічне законодавство буде сприяти експорту
thesustainablelawyer.wordpress.comУкраїнське органічне законодавство буде сприяти експорту

Міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий абсолютно правий у тому, що українське органічне законодавство буде сприяти експорту, тому що Україна зараз у чорному списку імпортерів.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю Кurkul.com заявила голова громадської спілки виробників сертифікованої органічної продукції «Органічна Україна» Олена Березовська.

За її словами, для того, щоб потрапити хоча б у «сірий» список, потрібно виконати ряд вимог. Так от наявність законодавства — це вже один з пунктів виходу з чорного списку. Врегулювання закону та його підтримка державою — також серед цих вимог. Як тільки Кабмін офіційно прийме стратегію Міністерства аграрної політики та продовольства «3+5», як закон — це вже буде офіційний документ, що Україна підтримує органічне виробництво.

Читати по темі: Олена Березовська: для органіки однаково важливі внутрішній і зовнішній ринки

«Не потрібно ставити в противагу внутрішній і зовнішній ринки. Треба працювати мудро. Я вважаю, що внутрішній ринок також треба розвивати, адже є ряд продукції, яка апріорі не може бути експортоорієнтованою. Але споживачі у нас бідні. Відсоток споживання органічної продукції дуже невеликий. Якщо ми будемо орієнтуватися тільки на внутрішній ринок, то він ніколи не буде розвиватися», — зазначила вона.

Також додала, що взагалі, зараз українське сільське господарство експортоорієнтоване. І це збільшить доходи населення, насправді-то. Так, не завтра, але експорт збільшить доходи населення і вони зможуть купувати органічну продукцію, яка орієнтована на внутрішній ринок: овочі, ягоди, молоко, м’ясо. Адже найуспішніші органічні компанії — ті, які більш-менш рівномірно розвивають внутрішній і зовнішній ринок.

«До того ж є ряд продукції, яка в Україні поки що апріорі нецікава. Наприклад, органічна полба. На неї в Україні не сформований попит, а в Європі він є, тож чому нашим виробникам не скористатися цією можливістю? Моя думка — не провокувати на вибір, а мудро поєднувати», — підсумувала вона.

Виконано за допомогою Disqus