Витрати за органічну сертифікацію компенсують у трьох областях — Березовська

5 грудня 2016 74 0
Ця сертифікація платна в усьому світі
tclnau.pp.uaЦя сертифікація платна в усьому світі

В Україні програма компенсації вартості сертифікації органічного виробництва працює у трьох областях: Львівська, Житомирська і Полтавська.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю Кurkul.com заявила голова громадської спілки виробників сертифікованої органічної продукції «Органічна Україна» Олена Березовська.

За її словами, ця сертифікація платна в усьому світі. Суб’єкт сертифікації оплачує інспекцію і оцінювання з власних коштів. У деяких країнах, в тому числі і в Україні є програма компенсації вартості сертифікації. Тобто суб’єкт сертифікації оплачує цю процедуру сам, після чого надає документи і держава відшкодовує цю сертифікацію. В Україні ця програма працює в трьох областях: Львівська, Житомирська і Полтавська.

Читати по темі: Олена Березовська: для органіки однаково важливі внутрішній і зовнішній ринки

«В інших областях теж може бути доступна така компенсація. Все залежить від того чи будуть оператори. Тому що, наприклад, у Львівській області компенсацію за сертифікацію заклали в бюджет, але потрібна кількість виробників не набралася і бюджет «прогорів», грубо кажучи. Тому цього року на Львівщині відмовилися від цього шляху і сказали, що будуть підтримувати органічних виробників іншими методами», — зазначила вона.

Також додала, що Полтавська область ризикнула і зараз вони розуміють, що це ризиковано, тому навіть проводили круглий стіл, на якому закликали виробників ставати на органічний шлях і інформували про цю систему компенсації. Але, щоб прийняти рішення стати органічним, добровільно отримати цей надстандарт — для цього треба мати іншу свідомість і розуміти мотивацію. Тому місцеві бюджети просто не хочуть ризикувати. Але на місцевому рівні це дуже легко приймається.

Виконано за допомогою Disqus