Аграрії збільшили площі під бобовими культурами

16 грудня 2016 77 0
Причин зростання площ і збору бобових декілька
SuperAgronom.comПричин зростання площ і збору бобових декілька

Традиційно найбільші площі аграрії засівали горохом, проте нут, сочевиця та квасоля теж завойовують популярність.

Про це повідомила президент Спілки споживачів та виробників бобових в Україні Антоніна Скляренко в інтерв'ю «АПК-Інформ», пише SuperАgronom.com.

Цьогоріч аграрії зібрали майже вдвічі більший урожай гороху, ніж торік — 760 тис. т проти 400 тис. т у минулому році. Проте зросло виробництво і менш поширених культур: нуту, квасолі та сочевиці. Їх сукупний урожай в 2016 р. оцінюється в 70-80 тис. т.

«На жаль, зростання площ посівів та валового збору не можна порівнювати з показниками 90-х років, коли посівні площі під горохом були практично вдвічі більші поточних. Для прикладу, в 1999 р.і горохом було засіяно 406,9 тис. га, а в 2016 — 239 тис. га», — зазначила Антоніна Скляренко.

Читати по темі: Площі під сочевицею наступного року збільшаться у 2,5 рази — Скляренко

З її слів, причин зростання площ і збору бобових декілька. В першу чергу, це погана перезимівля озимих, коли агрономам довелось розширити обсяги вирощування ярих культур. Також зіграла свою роль наявність досвіду з вирощування бобових — останніми роками вдалось напрацювати успішні технології вирощування та суттєво збільшити їх урожайність. Як наслідок, зросла й рентабельність, яка могла сягати у 2016 р. 80-100%.

Виконано за допомогою Disqus